Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
Hamilelikte 1. haftaHamilelikte 2. haftaHamilelikte 3. haftaHamilelikte 4. haftaHamilelikte 5. haftaHamilelikte 6. haftaHamilelikte 7. haftaHamilelikte 8. haftaHamilelikte 9. haftaHamilelikte 10. haftaHamilelikte 11. haftaHamilelikte 12. haftaHamilelikte 13. haftaHamilelikte 14. haftaHamilelikte 15. haftaHamilelikte 16. haftaHamilelikte 17. haftaHamilelikte 18. haftaHamilelikte 19. haftaHamilelikte 20. haftaHamilelikte 21. haftaHamilelikte 22. haftaHamilelikte 23. haftaHamilelikte 24. haftaHamilelikte 25. haftaHamilelikte 26. haftaHamilelikte 27. haftaHamilelikte 28. haftaHamilelikte 29. haftaHamilelikte 30. haftaHamilelikte 31. haftaHamilelikte 32. haftaHamilelikte 33. haftaHamilelikte 34. haftaHamilelikte 35. haftaHamilelikte 36. haftaHamilelikte 37. haftaHamilelikte 38. haftaHamilelikte 39. haftaHamilelikte 40. hafta

HAMİLELİKTE 19. HAFTA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Hamilelikte 19. hafta

Hamileliğinizin 19. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin koku, tat alma, görme, dokunma ve duyma alanları belirmeye başlıyor

Bebeğinizin duyusal gelişimleri bu hafta adeta patlıyor! Minik beyninde koku, tat alma, görme, dokunma ve duyma alanları belirmeye başladı. Bazı araştırmalar bebeklerin bu dönemde artık sesinizi duyabildiğini gösteriyor. Yani siz de onunla konuşmaktan, ona kitap okumaktan ya da şarkı mırıldanmaktan çekinmeyin. Kim bilir belki sizi duyabiliyordur.

Bebeğinizin şu anda boyu 15 cm civarındadır ve iri bir portakal büyüklüğündedir. Kolları ve bacakları artık birbirleriyle orantılı hale geldi. Böbrekleri idrar üretmeye devam ediyor ve kafa derisinde de saçları filizlenmeye başladı. Amniyotik sıvıda meydana gelen herhangi bir sorundan onu korumak için vücudu verniks kazeoza denilen balmumuna benzeyen bir madde ile kaplanmaya başladı.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Bedeniniz daha hızlı bir gelişim gösteriyor

İrileştiğinizi mi düşünüyorsunuz? Gelecek haftalarda bedeniniz daha hızlı bir gelişim gösterecektir. Sonuç olarak karnınızın alt bölgesinde kimi ağrılar hissediyor olabilirsiniz hatta yorucu bir günün sonunda ya da pozisyon değiştirdiğiniz zamanlarda, karınızın tek ya da her iki tarafında kısa süreli, sanki bir şeyler saplanıyormuş gibi sancılar hissedebilirsiniz. Bu ağrılar daha çok yuvarlak bağlarınızın ağrısıdır. Bu bağlar ağırlığın artmasıyla rahminizin esnemesini sağlar. Bu normal bir durumdur, ancak ağrılarınız keskinleşir ve dinlenirken bile devam ederse, doktorunuzu bir aramanıza fayda var.

Cildinizde de bazı değişkiklikler görebilirsiniz. Avuç içleriniz kırmızılaştı mı? Endişelenmeyin bu sadece fazla östrojenden olur. Pigmentleriniz arttığı için bazı bölgelerinizde kahverengi lekelerin oluşması da normaldir. Bu koyu lekeler dudaklarınızın üstünde, yanaklarınızda ve alnınızda olabilir, bunlara kloazma denir ya da “hamileliğin maskesi”… Ayrıca bu koyulaşmayı; meme uçlarınızda, dış genital bölgenizde, uyluklarınızda, koltuk altlarınızda da görebilirsiniz. Göbek deliğinizden kasık kemiklerinize kadar uzanan bir çizgi oluşması da normaldir.

Bu koyu beneklerin dağıldıktan sonra renkleri solabilir. Bu aralar, pigmentlerinizi yoğunlaştıracağı için güneşe fazla çıkmamaya gayret edin. Dışarıdayken şapka takın, güneş gözlüğü takın ve koruyucu giysilerden giyin. Eğer bu lekeler sizi çok rahatsız ederse de belki makyajın nimetlerinden yararlanabilirsiniz.

Bebeğinize isim bulmadıysanız artık zamanı geldi

Birçok çift için bebeğine isim koymak çok eğlenceli bir olaydır. Diğerleri için de zorlu ve karışık bir süreçtir. Her iki durumda da ortak olan tek şey var, o da ömür boyu sürecek olan bir şeye karar veriyor olmaktır. Burada bebeğinize isim koyarken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç husustan bahsediyoruz:

Ses ve uyum: Bebeğinizin ismini yüksek sesle söylediğinizde kulağa nasıl geliyor? Bu an önce düşünmeniz gereken bir noktadır. Melodik mi? Sert mi? Soyadınızla yakışıyor mu? Bir de soyadınızın baş harfiyle biten bir isim bulmamanızda fayda var deriz.

Benzersizlik: Sıradan olmayan bir isim, kalabalıklar arasından çocuğunuzun sıyrılmasını sağlar. Söylenmesi zor olan bir isim bulmanız da çocuğunuz için sıkıntı yaratan durumlara sebep olabilir. Farklı anlamlara gelebilen bir isim bulduğunuzda da çocuğunuz hayatı boyunca bazı sıkıntılar yaşayabilir.

Aile büyüklerinin isimleri: Birçok ebeveyn, çocuklarına aile büyüklerinin ya da sevdiği arkadaşlarının isimlerini koyuyorlar. Bir evin içinde bir sürü aynı isimden insan olması da hoş bir şey değil. Gizli hazineler için belki aile ağacınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz. Eğer iki taraftan birinin üzüleceğini düşünüyorsanız, bebeğin ilk ismini sizin taraftan, göbek adını da babasının tarafından birinin ismi yapabilirsiniz.

HAMİLELİĞİN 19. HAFTASINDA NELER OLUYOR?

HAFTA HAFTA GEBELİK