Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
Hamilelikte 1. haftaHamilelikte 2. haftaHamilelikte 3. haftaHamilelikte 4. haftaHamilelikte 5. haftaHamilelikte 6. haftaHamilelikte 7. haftaHamilelikte 8. haftaHamilelikte 9. haftaHamilelikte 10. haftaHamilelikte 11. haftaHamilelikte 12. haftaHamilelikte 13. haftaHamilelikte 14. haftaHamilelikte 15. haftaHamilelikte 16. haftaHamilelikte 17. haftaHamilelikte 18. haftaHamilelikte 19. haftaHamilelikte 20. haftaHamilelikte 21. haftaHamilelikte 22. haftaHamilelikte 23. haftaHamilelikte 24. haftaHamilelikte 25. haftaHamilelikte 26. haftaHamilelikte 27. haftaHamilelikte 28. haftaHamilelikte 29. haftaHamilelikte 30. haftaHamilelikte 31. haftaHamilelikte 32. haftaHamilelikte 33. haftaHamilelikte 34. haftaHamilelikte 35. haftaHamilelikte 36. haftaHamilelikte 37. haftaHamilelikte 38. haftaHamilelikte 39. haftaHamilelikte 40. hafta

HAMİLELİKTE 17. HAFTA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Hamilelikte 17. hafta

Hamileliğinizin 17. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık iri bir domates büyüklüğünde

Bebeğinizin iskeleti, yumuşak kıkırdaktan kemiğe doğru dönüşmeye başlıyor ve yaşam bağı olan göbek kordonu da gittikçe güçlenip kalınlaşıyor. Yaklaşık iri bir domates büyüklüğünde olan bebeğinizin boyu da başından poposuna kadar 16-17 cm. uzunluğunda.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Düşme riskinize karşı dikkatli olun

Biraz denge problemi yaşamaya başladınız mı? Göbeğiniz büyüdükçe yerçekimi merkeziniz de değişmeye başladı o yüzden bazı zamanlarda ayakta dururken dengesizlik yaşamanız çok normal. Düşme riskinizin olduğu pozisyonlardan kaçınmanızda fayda var. Alçak topuklu ayakkabılar giymeniz herhangi bir durumda tepe taklak olma riskinizi azaltır ve karnınıza gelecek bir darbeden de sizi korur. Arabada emniyet kemerini kesinlikle takmanız gerekir. Kemeri göbeğinizin altından geçirin ve omuz kayışını da göğüslerinizi rahatsız etmeyecek bir biçimde yerleştirin.

Gözlerinizin kurumaya başladığını da hissedebilirsiniz. Bunun için göz damlası kullanabilirsiniz. Eğer kontak lens kullanıyorsanız da kısa zamanlı süreçlerde takmayı deneyin. Bu yine de sizi rahatsız ediyorsa da doğuma kadar gözlüğe dönüş yapabilirsiniz.

Görülen rüyalar fazlalaşabilir

Birçok kadın hamileliği boyunca rüyalarının bir hayli fazlalaştığını ve canlandığını söylüyor. Ne ilginçtir ki, hamileliğin ikinci ve üçüncü dönemleri (trimester) boyunca, rüyaların oluştuğu uykunun REM (Rapid Eye Movement) döneminde, hamileler daha az uyuyor. Peki, bu sık ve etkili rüyalar nerden çıkıyor?

Büyük bir ihtimalle, rüya görülen uykunun REM döneminde, sık sık tuvaletiniz geldiği için, mideniz yandığı için, sırt ağrısı ve bacak ağrısı çektiğiniz için ya da pozisyonunuzda rahat edemediğiniz için uyanıyorsunuz. REM döneminde uyanmanızda sizin rüyalarınızı daha kolay hatırlamanızı sağlıyor. Diğer bir ihtimal de hamilelik döneminde kadınlar çok fazla duygu yoğunluğu yaşıyor. Mutluluktan endişeye kadar her duyguyu tepede yaşayan kadınlar, kesin bir şey söylemek mümkün değil ama belki de bu yüzden net ve sık rüya görebiliyorlar. Klinik Psikolog ve Yazar Patricia Garfield'e göre, bazı ortak rüya temalarına ve anlanmlarına bakalım:

Yavru hayvanlara bakıyorsunuz: Hamileliklerinin ikinci dönemi (trimester) boyunca bazı kadınlar, sevimli köpek yavrularını, civcivlerini ya da kedi yavrularını rüyalarına alırlar. Rüyalarınıza giren bu sevimli yaratıklar, sizin artık içgüdülerinize döndüğünüzün bir işaretedir. Hayvanları tehdit etmeniz, hayatınıza girecek yeni ilginç bir yaratığa karşı duyulan kararsızlıkla alakalı olabilir.

Eski aşkınızla seksi bir karşılaşma: Bazı kadınlar, değişen vücutları ve bunun cinsel hayatlarına etkisi yüzünden endişe duyarlar. Bazıları ise kendilerini daha seksi hissederler. Bu her iki duygu da rüyalarınıza yansır. Bu erotik rüyalar sadece sizi rahatlatmakla kalmaz, aynı zamanda uyanık olduğunuz zamanlardaki seksiliğinize de ayna tutar.

Eşiniz kayboluyor: Eğer eşinizi eski sevgilisi ya da tamamen bir yabancıyla ilişkiliyken görüyorsanız, onun sevgisini taşımakta güvensizlik hissettiğinizi ve bu büyük değişim içinde ilgiye ihtiyacınız olduğunu gösterir. Şu anda çevrenizdekilere bağımlı gibi hissediyorsunuz ve hamilelik boyunca eşinizi kaybetmekten korkmak, genel bir duygusal reaksiyondur.  

HAMİLELİĞİN 15-20 HAFTALIK DÖNEMİ

 

HAFTA HAFTA GEBELİK