Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
HAFTA HAFTA HAMİLELİĞİNİZ
Hamilelikte 1. haftaHamilelikte 2. haftaHamilelikte 3. haftaHamilelikte 4. haftaHamilelikte 5. haftaHamilelikte 6. haftaHamilelikte 7. haftaHamilelikte 8. haftaHamilelikte 9. haftaHamilelikte 10. haftaHamilelikte 11. haftaHamilelikte 12. haftaHamilelikte 13. haftaHamilelikte 14. haftaHamilelikte 15. haftaHamilelikte 16. haftaHamilelikte 17. haftaHamilelikte 18. haftaHamilelikte 19. haftaHamilelikte 20. haftaHamilelikte 21. haftaHamilelikte 22. haftaHamilelikte 23. haftaHamilelikte 24. haftaHamilelikte 25. haftaHamilelikte 26. haftaHamilelikte 27. haftaHamilelikte 28. haftaHamilelikte 29. haftaHamilelikte 30. haftaHamilelikte 31. haftaHamilelikte 32. haftaHamilelikte 33. haftaHamilelikte 34. haftaHamilelikte 35. haftaHamilelikte 36. haftaHamilelikte 37. haftaHamilelikte 38. haftaHamilelikte 39. haftaHamilelikte 40. hafta

HAMİLELİKTE 15. HAFTA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Hamilelikte 15. hafta

Hamileliğinizin 15. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz başından poposuna kadar ölçüldüğünde yaklaşık 10,15 cm. kadardır ve yaklaşık bir elma büyüklüğündedir. O şu anda ciğerlerindeki hava keselerinin gelişmesine yardımcı olacak amniyotik sıvıyı, burnundan üst solunum sistemine taşımakla uğraşıyor.

Bebeğinizin cinsiyetini öğrenme zamanı geldi!

Bu hafta içinde bacakları, kollarından daha fazla uzamaya başladı ve şu anda tüm eklemlerini, kol ve bacaklarını rahatlıkla oynatabilecek duruma geldi. Göz kapakları kapalı olsa da ışığı hissedebilir durumda şu an. Mesela, göbeğinize doğru bir ışık tutarsanız (fener ya da lamba gibi), bebeğiniz ışığa karşı hassas olduğu için, hisseder, yerinde hareket edebilir ve ışıktan uzaklaşmaya çalışabilir. Ayrıca, bebeğinizin tat alma duyusu pek yok ama tat alıcılarını gün geçtikçe geliştiriyor. Son olarak, eğer bu hafta ultrasona girerseniz, bebeğinizin kız mı erkek mi olacağını öğrenebilirsiniz! (Eğer bu hafta cinsiyetini öğrenemezseniz, hayal kırıklığına uğramayın, çünkü bu durum tamamen ultrason görüntüsünün netliğine ve bebeğinizin rahminizdeki pozisyonuna bağlıdır. Sizi biraz daha heyecanlandırmak için olduğu yerde kıvrılmış ya da ters durmuş bir pozisyonda duruyor olabilir…)

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Bu dönemde burnunuzda tıkanıklık hissedebilirsiniz

Siz de herhalde bu zamana kadar ortalama 5 kilo kadar aldınız (biraz daha azı ve fazlası da normaldir, endişelenmeyin) ama hala şimdi ve sonrasında beklemediğiniz belirtilerle şaşırabilirsiniz. Örneğin bu aralar burnunuzda tıkanıklık hissedebilirsiniz çünkü hormonal değişimler yüzünden burun mukozalarına doğru kan akışı hızlanır ve bu da burnunuzun tıkanmasına sebep olur. Bu durum hamilelikte oldukça yaygındır ve genelde “hamilelikte iç burun iltihabı” olarak adlandırılır. Bazı hamile kadınlarda burun kanamaları da oluşabilir, bu da tamamen burundaki kan seviyesinin yükselmesi ve kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanır.

Bu aralar stresli olmanız çok normal

Eğer amniyosentez testi yaptırmayı düşünüyorsanız, bu hafta ile 18. hafta arası normaldir. Yüzlerce genetik ve kromozomsal bozuklukları tespit edebildiği için aslında önemli bir testtir. Eğer amniyosentez sonuçlarını beklerken çok heyecanlanıyor ve endişeleniyorsanız, size bir tavsiyemiz var. Panik yapmanıza gerek yok, çünkü bu testi yaptıran birçok kadın, bebeği hakkında olumlu haberler alarak yollarına devam ediyorlar.

Bu aralar eşinizle birlikte biraz stresli olmanız çok normal. Eminiz birçok çift gibi siz de bebeğinizin sağlığı hakkında ve oluşacak değişimlerle nasıl başa çıkacağınızla ilgili kimi endişeler duyuyorsunuz. Fiziksel ağrılarınızın azalması ve enerji seviyenizdeki yükselmeye bağlı olarak, bu dönem aslında birçok kadına göre hamileliğin en güzel dönemleri…  

HAMİLELİĞİN 15-20 HAFTALIK DÖNEMİ

 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK