GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte 8. hafta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte 8. hafta

Hamilelikte 8. hafta

Bebeğinizin el ve ayaklarından perde şeklinde parmakları çıkmaya başladı bu hafta.

Hamileliğinizin 8. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık hareket ediyor ve yer değiştiriyor

Bebeğinizin el ve ayaklarından perde şeklinde parmakları çıkmaya başladı bu hafta. Yavaş yavaş nefes borusu genişlemeye, kuyruğu da yok olmaya başlar. Beyninde, sinir yollarını şekillendiren sinir hücreleri oluşmaya ve kollara ayrılmaya başlar. Şu an bebeğinizin cinsiyetiyle ilgili hayaller kuruyor olabilirsiniz ancak biraz daha sabretmek zorundasınız. Çünkü bebeğinizin dış genital organları henüz oluşmadı. Bir fasulye tanesi kadar olan bebeğiniz, siz her ne kadar hissedemeseniz de artık hareket ediyor ve yer değiştiriyor.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Kıyafetlerinizin bedenlerinde değişiklik yapma zamanı geldi

Bu aralar sutyenlerinizin artık size dar gelmeye başladığını fark edeceksiniz. Yakın zamanda daha geniş bedenlere ihtiyaç duyacaksınız. Hormon seviyelerinizdeki yükseliş, göğüslerinizin büyümesine ve diğer doku değişimlerine neden olur. Bunların hepsi emzirme dönemine hazırlıktır. Hamileliğiniz boyunca da göğüsleriniz büyümeye devam edecek ve bu sizin ilk bebeğinizse, özellikle bir ya da iki beden büyüyecek sutyen ölçünüz sizi şaşırtmasın.

Mide bulantılarınız ve kusmalarınız artıyor

Hormonal değişimler –önemli ölçüde progesteronunuzun yükselişi- sizi daha uyuşuk yapar. Mide bulantılarınız ve kusmalarınız da sizi güçsüz kılar. Bu aşamada, eğer rahat değilseniz ve sık sık idrara çıkıyorsanız, iyi bir gece uykusu da uyuyamayabilirsiniz.

Bu dönemde hangi testler yapılmalı?

Hamileliğiniz boyunca doktorunuz, görüntüleme ve kontrol amaçlı sizden çeşitli testler isteyecektir. Bunlardan bazıları basit kan testleri, bazıları ise biraz daha karmaşık prosedürler içeren testlerdir ancak hepsi isteğe bağlı olarak yapılır. Yaptıracağınız bir teste karar vermeden önce, doktorunuzdan ayrıntılı bilgiler isteyin. Testin tam olarak ne olduğu, neyi anlamak için yaptığını, nasıl yapıldığını, herhangi bir riski olup olmadığı hakkında bilgilenin. Doğum öncesi birçok test zaten görüntüleme amaçlıdır. Bunlar da, genel koşullar çerçevesinde oluşabilecek riskler hakkında bilgiler verir. Tanı testleri, eğer bebeğinizde problemler varsa bunları ortaya çıkarır.

Birleşik ilk üç aylık dönem taraması: Bu test, ense kalınlığı taraması ile kan testlerini birleştirerek yapılır. Tarama, 11. hafta ile 13. haftanın sonuna kadar yapılır, kan testlerinin ise ya aynı zamanda ya da birkaç hafta önce yapılması gerekir. Bu test, çocuğunuzun Down-Sendrom'lu olup olmadığını ya da başka benzer problemlere sahip olup olmayacağı hakkında bilgiler verir. Bu test, tanısal değildir ama hiçbir riski de yoktur.

Koryonik çıkıntı örneklemesi (CVS): Plasentadan bazı hücrelerin toplanarak, laboratuarda genetik incelemelerinin yapıldığı bir tanısal testtir. CVS, bebeğinizin kromozomsal anomalilerinin ve genetik bozukluklarının var olup olmadığını tespit eder. Bu test genellikle, 11 ile 12. hafta arasında yaptırılır. Erken yaptırmak, 16 ile 20. hafta arasında yaptırılan amniyosentez testi için bir avantaj sağlar.

HAMİLELİĞİN 1-9 HAFTALIK DÖNEMİ

 [video=hurriyetaile_video/1-9-hafta-hamilelik.flv]

HAFTA HAFTA GEBELİK

False