GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte 29. hafta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte 29. hafta

Hamilelikte 29. hafta

Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamanız için bu dönemde C vitamini gerekiyor.

Hamileliğinizin 29. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin kafatası günden güne büyüyor

Bebeğiniz şu an 1250 gr ağırlığında yani bir balkabağı kadar ve 37 cm uzunluğunda! Kasları ve ciğerleri gelişmeye devam ediyor. Kafası yeni gelişen beyin hücrelerine yer açmak için günden güne büyüyor.

Bebeğiniz her gün 250 mg kalsiyum depoluyor

Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamanız için bu dönemde belirli bir miktar; protein, C vitamini, folik asit ve demir almanız gereklidir. Bu dönemde her gün bebeğiniz, iskelet yapısının gelişmesi için 250 mg kalsiyum depolar.

Not: Her bebeğin uterustaki gelişmesi farklılık gösterir. Bu bilgiler bebeğinizin gelişimi ile ilgili genel bir bilgi edinmeniz içindir.

Bebeğiniz çok hareketlenmeye başladı

Bebeğiniz şu an çok aktif. Doktorunuz size her gün bebeğinizin hareketlerini saymanızı önermiş olabilir. Bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir değişiklik (Aşırı artış ya da azalma) fark ederseniz doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Böyle durumlarda bebeğinizin durumunu anlamak için bazı testlere ihtiyacınız olabilir.

Hazımsızlık ve mide şikayetleriniz artabilir

Mide yanması ve kabızlık gibi sorunları tekrar yaşıyor olabiliriniz. Progesteron hormonu hamileliğinizde yumuşak kaslarınızın rahatlamasını sağlar. Bu rahatlık midenizde hazımsızlığa yol açar. Özellikle de büyük porsiyonlar tükettikten sonra hazımsızlık, gaz ve mide ekşimesi hissedebilirsiniz.

Karnınıza ve rahminize olan basınçtan dolayı hemorid (basur) problemi yaşıyor olabilirsiniz. Rektumdaki damarların şişmesi hamilelik döneminde bayanlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Hamileliğinizin bitiminde bu problemden de birkaç gün içerisinde kurtulacaksınız. Eğer size acı veriyor ve kaşıntıya sebep oluyorsa; problemli bölgeye fazla uzun tutmamaya dikkat ederek soğuk kompres yapmayı deneyin. Aynı zamanda böyle bir durumda, çok fazla ayakta durmaktan ve oturmaktan da kaçınmalısınız. Bu size daha çok problem yaratabilir. Eğer rektumda kanama olursa, doktorunuza haber vermelisiniz. Yüksek lifli beslenmeniz, bol sıvı almanız ve sizi fazla zorlamayacak egzersizler yapmanız size bu dönemde yardımcı olabilir.

Ayağa kalkarken yavaş hareket edin

Bazı bayanlarda da “Pasif Düşük Tansiyon” adı verilen bir durum görülür. Sırtüstü uzanınca kalp atışının değişmesi ve pozisyon değiştirene kadar tansiyondan dolayı baş dönmesi, ayağa birden kalkınca sersemlemiş hissetmek bu duruma örnektir. Bu durumla karşılaşılırsa, sırtüstü yatmak yerine yan tarafa doğru yatmayı ve ayağa kalkarken yavaş hareket etmeyi, mümkünse öncelikle oturmayı, daha sonra ayağa kalkmayı denemelisiniz.

HAMİLELİĞİN 29. HAFTASINDA NELER OLUYOR?

HAFTA HAFTA GEBELİK

False