GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte 16. hafta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte 16. hafta

Hamilelikte 16. hafta

Bu hafta bebeğiniz bir gelişim sıçraması gösterecek.

Hamileliğinizin 16. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz bir armut büyüklüğüne geldi!

Bu hafta bebeğiniz bir gelişim sıçraması gösterecek. Önümüzdeki haftalarda bebeğinizin boyu ve kilosu tam iki katına ulaşacak. Şu anda bebeğiniz bir armut büyüklüğünde ve boyu da başından poposuna kadar yaklaşık 14-13 cm. uzunluğunda. Bacakları daha bir gelişti, kafasını eskisine nazaran daha fazla dik tutabiliyor ve gözleri de yüzüne doğru iyice yakınlaştı. Kulakları da olması gereken yerine geldiler. Ayak tırnakları bile oluşmaya başlasa da içeride oluşacak daha çok şey var.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Ani duygu değişimleri artık seyrekleşiyor

Rahminizin baş kısmı şu anda kasık kemiğiniz ve göbeğinizin tam ortasında duruyor ve bunu destekleyen yuvarlak bağlar da karnınız büyüdükçe kalınlaşıyor ve esniyor. Büyük ihtimalle bu aralar kendinizi bir nebze daha iyi hissediyorsunuzdur. Daha az mide bulantıları, daha seyrekleşen ani duygu değişimleri ve daha canlı bir cilt görünümü, eminiz sizi daha iyi hissettirmeye yetiyordur.

Bebeğinizin kıpırdanmalarını hissetmeye hazır olun

Çok kısa bir süre içerisinde hamileliğinizin en mükemmel deneyimlerinden birini yaşamaya hazır olun, bebeğinizin kıpırdanmalarını hissedeceksiniz! Bazı kadınlar 16. hafta içinde veya öncesinde bebeğinin hareketlerini hissederken, birçok kadın da 18. hafta ya da daha sonrasında bile bu tepkileri hissedemiyor. (Gerçi bu sizin ilk hamileliğiniz ise endişelenmeyin, birçok anne adayı 20. hafta sonrasında bebeğin tepkilerinin farkına varabiliyor.) İlk hareketlenmeleri de zaten sanki içinizde bir kuş kanat çırpıyor ya da içinizde mısır patlıyor gibi hissedersiniz. İlerleyen haftalarda ise bu tepkiler daha güçlenir ve siz bunu hem daha sık hem daha kuvvetli hissetmeye başlarsınız.  

Amniyosentez yaptırmanın zamanı geldi

Amniyosentez, gebeliğin 16 ile 20. haftası arasında yapılan bir testtir. İçinizde gelişen bebeğinizde down sendromu gibi kromozomsal bozuklukların olup olmadığını tespit etmeye yarayan amniyosentez, genellikle yüzde 99 oranında doğru sonuç verir. Bu test, aynı zamanda yüzlerce genetik bozukluluğu da ortaya çıkarabilir.

Birçok uzman hamileliğin birinci ve ikinci dönemlerinde alınması gereken opsiyonel testlerin yaptırılmasından yana. Doktorunuz da bu testlerin avantajlarını ve dezavantajlarını sizinle paylaşacaktır ancak yine de bu testler tamamen sizin kararınıza kalmıştır.

HAMİLELİĞİN 15-20 HAFTALIK DÖNEMİ

 [video=hurriyetaile_video/hamileligin1520haftasidonemi.flv]

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False