GeriDoğum Yapay Rahim Uygulaması (Ko-Kültür)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yapay Rahim Uygulaması (Ko-Kültür)

Yapay Rahim Uygulaması (Ko-Kültür)

Tür bebeğe rağmen gebe kalınamayan durumlarda, yapay rahim içi uygulaması devreye giriyor.

Yapay rahim içi uygulaması (Co - Culture ya da Ko - Kültür), tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen gebe kalamayan, embriyoları yavaş veya kötü gelişim gösteren çiftlerde uygulanan bir yöntemdir.

Buradaki mantık, embriyoların oluştuktan sonra kimyasal sıvılar yerine aslında bulunmaları gereken yerde yani rahim içersinde bekletilerek transfer edilmeleridir.

Adetin 21. günü civarı rahim içinden alınan ufak bir doku örneği laboratuar koşullarında üretilerek yapay bir rahim içi dokusu oluşturulur ve embriyolar bu doku içinde büyütülür. Bu uygulama sırasında kadının kendi rahim içi (endometrium) hücreleri kullanıldığından sarılık, AIDS ve diğer riskli durumlar dışlanabilmektedir.

Rahim içi hücreleri embriyo gelişimine zarar vermemekte, tam tersine gelişiminin devamını sağlamakta ve büyüme şansını artırmaktadır. Embriyo gelişimi için gerekli olan faktörler ve proteinler yönünden oldukça zengin olan ko-kültür sıvıları içerisinde bulunan büyüme faktörleri ve besleyici maddeler, embriyo gelişimini desteklemektedir. Ayrıca ortamda oluşan antioksidanlar embriyo için zararlı olabilecek artıkları embriyo çevresinden uzaklaştırmaktadır.

Embriyonun döllendiği dönemden, laboratuar şartlarında ulaşacağı en son aşama olan blastosist dönemine kadar birçok dinamik değişiklik gösterdiği ve bu dönemde vücut içinde olduğu gibi birçok destekleyici maddeye ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.

Ko-kültür ortamında embriyo ve rahim içi doku arasındaki ilişki vücut içindekine benzer şekilde gelişmekte ve embriyo ile rahim iç zarı arasında sinyaller oluşarak rahim dokusu gerekli büyüme faktörlerini salgılamaktadır.

Yapay Rahim (ko – kültür) hazırlanması yoğun bir iş gücü ve teknik alt yapı gerektirmektedir ve bu konuda özel olarak eğitimi olan elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Doç. Dr. Selman Laçin

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False