GeriDoğum Tüp Bebek Tek Çare mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüp Bebek Tek Çare mi?

Tüp Bebek Tek Çare mi?

Tüp bebek tedavilerinin yaygın kullanılmasıyla birlikte milyonlarca çiftin çocuk sahibi olma hayali gerçekleşti.

Tüp bebek tedavilerinin yaygın kullanılmasıyla birlikte milyonlarca çiftin çocuk sahibi olma hayali gerçekleşti. Fakat tüp bebek alanında yeni ilerlemeler kaydedilse de, tekrarlayan denemelere rağmen bazı çiftler hala çocuk sahibi olamıyor.

Rahim Şekli Kontrol Edilmeli

Rahim içindeki yuvalanmayı etkileyecek herhangi bir anormallik gebeliğin gerçekleşmesine olanak tanımayacaktır. Bu nedenle tekrarlayan başarısızlıklarda histeroskopi olarak adlandırılan endoskopik yöntemle mutlaka rahim içi incelenmeli ve miyom, polip, yapışıklık veya rahim şekil bozuklukları gibi anormallik varsa eşzamanlı olarak tedavi edilmelidir. Bu işlem sırasında olabilecek kanamalar başarı oranlarının azalmasına neden olur.

İlaçsız Tedavi Mümkün

Bazen yüksek dozlarda ilaç kullanılsa bile yumurta gelişimi yetersiz olmaktadır. Bu gibi hastalarda ilaç kullanmadan veya çok düşük dozlarda ilaç kullanarak, sadece kendi vücut hormonlarından yararlanarak yumurta geliştirilebilir. Doğal siklus olarak adlandırılan bu yöntemle seçilmiş hastalarda hem ilaç masrafı azaltılmakta hem de daha sağlıklı yumurta elde edilmektedir.

Tedavi Öncesi Tetkikler Önemli

Eğer hastada hidrosalfinks olarak adlandırılan tüplerin genişlemesi ve içinde sıvı birikmesi varsa bu tüpler tedavi öncesinde ya alınmalı ya da klips ile sıvı geçişi bloke edilmelidir. Nedeni açıklanamayan tekrarlayan başarısızlıklarda, rahim iç boşluğunu etkilemese bile miyomların operasyonla alınması gerekmektedir.

Pgt Gebeliği Artırmıyor

Bazı bireyler tamamen sağlıklı olmalarına rağmen kromozom bozukluklarına sahip olabilirler ve bu bireylerin oluşturduğu embriyolarda genetik bozukluklar sıklıkla görülür. Bu çiftlerde embriyolara Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) yapılarak sağlıklı embriyonun bulunup rahim içerisine yerleştirilmesi hem gebe kalma olasılığının yükselmesini hem de sağlıklı gebeliğin oluşmasını sağlayacaktır. Fakat yapılan son çalışmalarda gösterilmiştir ki tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ve ileri anne yaşında PGT’nin uygulanması gebelik oranlarını artırmamaktadır.

Deneysel Yöntemler Umutları Boşa Çıkarabilir

Henüz tıbbi etkinlikleri kanıtlanmamış tedavilere kesin çözüm olarak bakmak yanlış. Dünyada kabul görmüş, gebelik oranlarını artırdığı kanıtlanmış tedavi yöntemleri uygulanmalı.

Kişiye Özel Tedavi Uygulanmalı

Gebe kalmakta zorluk çeken çiftlerin kendilerini güvende hissedecekleri kliniklerde, dünyada kabul görmüş, gebelik oranlarını artırdığı kanıtlanmış tedavi yöntemlerinin tecrübeli ekiplerce uygulanması, onların mutlu sona ulaşmasını sağlayan en önemli faktördür.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cihan Kabukçu

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False