GeriDoğum Tüp bebek tedavileri çoklu gebelikleri artırdı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüp bebek tedavileri çoklu gebelikleri artırdı

Tüp bebek tedavileri çoklu gebelikleri artırdı

Son dönemde kısırlık (infertilite) tedavilerinin ve tüp bebek uygulamaları artması ile birlikte çoğul gebelikler de ciddi oranda artış gösterdi. Peki ikiz veya üçüz, yani çoklu gebeliklerde sağlıklı olan doğum şekli vajinal doğum mudur? Yoksa sezaryen doğum mudur?

Son dönemde infertilite (kısırlık) tedavilerinin ve tüp bebek uygulamaları artması ile birlikte çoğul gebelikler de ciddi oranda artış gösterdi. Peki ikiz veya üçüz, yani çoklu gebeliklerde sağlıklı olan doğum şekli vajinal doğum mudur? Yoksa sezaryen doğum mudur?

İKİZ BEBEKLERİN %75’İ SEZARYEN İLE DÜNYAYA GELİYOR

Konu ile ilgili merak edilen detayları açıklayan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erhan Karaalp, ’’Son yıllarda oluşan tüm çoklu gebeliklerin %25’ inin kendiliğinden, %25’ inin aşılama ve ovulasyon indüksiyonu yöntemi ile kalan %50’ sinin ise tüp bebek tedavi yöntemlerine bağlı olarak oluştuğunu belirtti.

1980’li yılların verilerine baktığımızda, Türkiye’deki ikiz gebeliklerin ortalama %70’ inde normal doğum uygulanmıştır. Günümüzde ise tekiz gebeliklerde olduğu gibi çoklu gebeliklerde de sezaryen doğum oranı geçmiş yıllara oranla bir hayli artmıştır.

Son dönemde ülkelere ve hastanelere göre değişmekle birlikte çoklu gebeliklerin yaklaşık %75’ i sezaryen doğum yöntemiyle sonuçlanmaktadır.’’ dedi.

BEBEKLERİN DURUŞ POZİSYONU ÇOK ÖNEMLİ

Bebeklerin duruş (situs) şekillerinin önemli olduğunun altını çizen Karaalp, ’’İkiz bebekler doğum kanalına sırasıyla girerler. Kanala ilk önce giren bebeğin baş (verteks) ile girmesi normal doğum şansını yükseltir. İki bebeğin de baş önde (aşağıda) pozisyonda olması, normal doğum için en uygun olan durumdur. Öndeki bebeğin kanala ters şekilde girmesi durumunda ise normal doğum genellikle tercih edilmez. Bu durumda sezaryen doğum uygulanır.

Tüp bebek tedavileri çoklu gebelikleri artırdı

İKİZLERDEN BİRİ NORMAL DİĞERİ SEZARYEN İLE DÜNYAYA GELEBİLİR!

Bazı durumlarda öndeki bebek normal yolla doğmasına rağmen, ikinci bebek normal yolla alınamadığı için sezaryen ile alınabilir. Tabi ki çoklu gebeliklerde doğum şeklini ve kararını etkileyen çok sayıda faktör vardır; doğumun başladığı anda gebeliğin kaç haftalık olduğu, bebeklerin tahmini kilosu çok önemli. Bebeklerde gelişme geriliği, annede hipertansiyon, diyabet ve diğer sistemik hastalıkların varolması veya yaşının, kilosunun fazla olması, amniyon suyu (bebeğin içinde bulunduğu su) gelmesi vb. negatif durumlar normal doğum şansını azaltarak sezaryen doğum ihtimalini artırır.

ÇOKLU GEBELİKLERDE DOĞUM NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR?

Çoklu gebeliklerde doğumun zamanı anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biridir. Çoklu gebeliklerde doğum, tekiz gebeliklere oranla daha erken gerçekleşebilir. Tekiz gebelikler için normal zaman 37.-42. hafta arasıdır. Çoklu gebeliklerde henüz zaman anlamında çok net bir bilimsel görüş olmasa da genel manada gebelikte yaşanan bir problem yok ise bebeklerin plasentalarının ya da su keselerinin ortak olup olmamasına göre değişmekle birlikte 36. – 37. Haftalarda gerçekleştirilecek doğum bebek ve anne sağlığı açısından ideal kabul edilir. Çoklu gebeliklerin %70’lik bir kısmı genellikle 35 ile 38. haftalar arasında gerçekleşir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

False