GeriDoğum Tüp Bebek Sonrası Mucize
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüp Bebek Sonrası Mucize

Tüp Bebek Sonrası Mucize

Tüp bebek tedavisi ile bebeği olan bir ailenin sonraki dönemde ortaya çıkan ilginç öyküsü...

Açıklanamayan kısırlık teşhisi ile çocuk sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvuran bir ailenin ilginç öyküsü herkesi şaşırtacak. Kısırlığın halk arasındaki bilinen gerçeklerini kökten değiştirecek bu hikayeyi, Dr. Hülya Erdem Biçmen anlattı.

“Nil Hanım çocuk sahibi olmadan önce ve gebeliği sırasında çok sık muayeneye gelen bir hastamdı. 9 yıldır çocuk sahibi olmaya çalışıyordu. Gerek eşi gerekse kendisinde bütün testler ve muayeneler yapılmış, rahim filmleri çekilmiş, birçok kez yumurtlama takipleri gerçekleştirilmiş ve sonuç olarak her ikisinde de aslında çocuk sahibi olmalarına engel olacak herhangi bir patoloji saptanamamıştı. Yani biz doktorların nedeni açıklamayan kısırlık dediği grubuna giriyorlardı.

Basit tedaviler, 2 kez aşılanma da denenmiş en sonunda tüp bebek kararı alınmıştı. Şanslıydılar, ilk tüp bebek denemesinde Nil Hanım gebe kalmış; oldukça heyecanlı ve stresli geçen bir gebelik sonunda dünyalar güzeli kızlarına kavuşmuşlardı.

Doğum sonrası kontrollerinden sonra uzun bir süre görünmedi Nil Hanım. Bir gün “Galiba ben artık menapoza giriyorum doktor hanım” diyerek muayeneye geldi. “O kadar çok hormon ilacı kullandım ki, artık erken menapoz oldu sanırım” deyip ön tanısını koymuştu kendi kendine. Herhangi bir yorum yapmadan dinledim en son 2.5 ay önce adet görmüştü. İlk adım olarak ultrasona aldık.

11 haftalık sağlıklı, kalp atımları başlamış bir gebeliği saptadık. Bu durum beni hiç şaşırtmamıştı meslek yaşamımda kısırlık ve bazen de tüp bebek tedavisinden umutları kesilmiş, pes etmiş birçok çift tedaviyi bıraktıktan sonra gebe kalabiliyorlardı. Nil hanımı gebe olduğuna inandırmak kolay olmadı Neyse ki, ultrasonda bebeği izleyebiliyordu durmadan nasıl olabilir diyordu. Sonuçta çok da keyifli geçen bir gebelikten sonra bu kez oğulları doğdu.

Yukarda anlattığım (Hasta ismi değiştirilmiştir) bu tabloyla her kadın doğumcu meslek yaşamında bir kaç kez karşılaşmıştır. Özellikle nedeni açıklanamayan kısırlık olgularında, psikolojik kökenli kısırlıklarda daha sık karşımıza çıkar. Hasta artık çocuk sahibi olmayacağına düşünmektedir. Gereksiz stresler, her adet gördüğünde ağlamalar, kaygılar olmadan rahatladığı durumda gebe kalabilmektedir. Bu durum aile tarafından adeta bir mucize olarak değerlendirilir.”

Hangi Durumlarda Gebelik İmkansız?

Nil Hanımın hikayesinin sadece çok az bir grup hastada mümkün olabildiğinin altını çizen Biçmen, şöyle devam ediyor: “Tüplerde tıkanıklık, azospermi gibi yapısal bir neden varlığında doğal yolla gebe kalınması olanaksızdır. Sadece bütün testleri yapılmış, çocuk olmaması için bir neden saptanamamış açıklanamayan kısırlık olgularında doğal yolla gebelik olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle bu grup dışındaki hastaların tüp bebek tedavisine karar verilmişse, bunu ertelememeleri tedavi başarısını olumlu yönde etkileyecektir.”

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False