GeriDoğum Tüp Bebek, Ailenin Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüp Bebek, Ailenin Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Tüp Bebek, Ailenin Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Normal yolla bebek sahibi olamıyorsunuz. Alternatif çözüm arayışında mısınız?

Normal yolla bebek sahibi olamıyorsunuz. Alternatif çözüm arayışındasınız. Belki de aradığınız çözüm tüp bebek uygulamasıdır. Acaba her aile tüp bebek uygulamasını kendi içinde kabullenebiliyor mu?

Bu durum bizim gibi aile bağları güçlü olan toplumlarda yalnızca çifti değil onlarla beraber pek çok kişiyi etkiliyor. Hem şok, inkar, kayıp hissi, suçluluk, depresyon, izolasyon veya içe çekilme, hayatın anlamının yitirilmesi gibi bireysel psikolojik sorunlara hem de çift olarak cinsellik ve evlilikle ilgili sorunlara yol açabiliyor.

Bir kısmı durumu kabullenmekte zorluk çeker. Daha sonra öfke hissi ön plana çılkabilir. Kendilerine, eşine, çocuklu çiftlere karşı öfke duyabilir. Suçluluk hissedebilir. Eşnin terk etmesinden korkabilir. Kendini değersiz hissetme, pek çok şeye karşı ilgi kaybı olabilir.

Bazı çiftler uzun yıllar gebe kalma çabalarını sürdürürken, bazıları bu süreçten vazgeçerek sorunu kadere bırakır. Tedavi sürecinin uzunluğu ve sonucunun belirsizliği çiftlerin duygusal açıdan zor bir dönem geçirmelerine neden olmaktadır. Kişi infertil tanısı aldıktan sonra yaşamlarının tüm alanlarını ihmal ederek bu tedavi üzerine yoğunlaşır.

Aile ve arkadaşlarla olan ilişkilerden uzaklaşılabilir, iletişim kurmada zorluklar ortaya çıkabilir. Kişi “Hiçbir zaman çocuk sahibi olamayacağım” gibi olumsuz duygulara kapılabilir. İnfertil çiftlerin olumsuz duygusal tepkileri, yaşama sevincini azaltmakta, başkalarıyla ve eşleriyle olan ilişkilerini etkilemekte ve sahip oldukları sağlık sorununun yükünü daha da ağırlaştırmaktadır.

Kaç Kez Denenmelidir?

Genel olarak 6 kere denenmesini öneriyoruz. İlk 4 denemede gebelik şansları aynıdır. 4. denemeden sonra şans düşmeye başlar. 6. denemeden sonra oldukça azalır. Buna rağmen 10’dan fazla deneme yapıp başarılı olan çiftler vardır. Doktor olarak bu noktada bize önemli bir görev düşüyor. Bazı durumlar var ki, gebe kalması olasılığı yüksek bir çift moral bozukluğu yaşayarak bırakmak istiyor bazen de şansı çok az olan bir kadın ısrarla devam etmek isteyebiliyor. Duruma göre cesaretlendirmemiz ya da bırakmasını önermemiz gerekebiliyor.

Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı 
Op.Dr.Numan Bayazıt

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False