Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Bebeğinizin ne zaman doğacağını bu yöntemle öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğum zamanını tam olarak hesaplamak mümkün değildir. Doğum zamanı son adet tarihinden sonraki 40 haftaya kadar hesaplanır. Bu hesaplama, son adet tarihinizden itibaren başladığından dolayı, eğer son adet tarihinizi yanlış biliyorsanız doğum zamanı hesaplaması yanlış olacaktır.

Normal doğum haftası 37-40 hafta arasındadır. Bazı gebeliklerde erken doğum veya geç doğum olabilir. Bunlar hesaplamayla ortaya çıkmaz. Gün aşımı olan gebelikler 41-42 haftayı bulabilir.

Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır

Doğum zamanı doktorunuzun rutin ultrason ölçümleriyle de belli olabilir ancak bu ölçümler gebelik haftası arttıkça yanıltıcı olabilir. Gebelik haftası arttıkça hata payı artacaktır. Ne kadar küçük ise ölçüm daha doğru yaş tespiti yapacaktır. Ek olarak ultrasonografi yaş tayini için değil, gelişimin belirlenmesi için ideal bir yöntemdir. Eğer son adet tarihinizde herhangi bir problem yoksa ve öncesinde yumurtlama problemi veya düzensiz adet görmek gibi bir sorun yaşamadıysanız doğum zamanınız da aşağı yukarı belli olacaktır.

Haberin Devamı

ÖRNEK DOĞUM HESAPLAMASI

Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır 

Son adet tarihi 12 Mart olan birinin tahmini doğum tarihi

12+7=19 Mart

Mart ayından 3 ay geriye gidildiğinde = 19 aralık tahmini doğum tarihi

Bu uygulama adeti düzensiz olan anne adaylarında yanılmalara neden olacaktır. Bundan dolayı ultrason ölçümleri daha etkili bir yöntem olacaktır.

Toparlayacak olursak  tahmini doğum hesaplamanız yapılabilmektedir fakat bunun tam ve net olması mümkün değildir. Başta da söylediğimiz gibi doğum tarihi tahmin edilebilir, bu da son adet tarihinizden hesaplama yapılarak anlaşılır. Eğer adet tarihinizi eksik ya da yanlış biliyorsanız bu hesaplama da tam tarihi vermez. Tahmini doğum tarihi son adet tarihinizden 40 haftaya kadar hesaplanır. Normal gebelik haftası 37-39 haftadır. Bazı gebelikler erken veya geç doğum ile sonuçlanabilir.

Son adet tarihinizden alınan hesaplamadan çok daha fazla işe yarayan ve doğru sonuçlar veren tahmin, ultrasonda alınan ölçülere göre olur. Gebelikte yapılan rutin gebelik takiplerinde anne adayının takipleri alınır ve  ultrason sonuçlarına göre, bebeğin ölçülerine göre tahmini doğum tarihi belirlenebilir. Anne adayları doğum yapabilecekleri tarihi çok merak eder ve bunun için de bu tarihi öğrenmeyi çok isterler.  Bu konu ile aklınıza takılanları ve ne zaman doğuracağınızı tespit edemiyorsanız son adet tarihiniz ve bebeğin gelişiminin beraber harmanlanması ile size doğru bir tahmin yapılması sağlanabilir. 

Haberin Devamı

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?