Ebru Ünal
Ebru Ünal
Ebru Ünal

Suni sancı ile doğum nasıl başlatılır?

Vajinal doğumun gerçekleşmesini sağlayan çok etkili ve faydalı bir uygulama...

Haberin Devamı

Anne veya bebeğin sağlık durumunda sıkıntı varsa doğumun başlatılması için suni sancı uygulanır. Bazen tıbbi bir sebep olmasa da suni sancı verilebilir. (Örneğin, annenin hastaneye uzak yerde yaşaması gibi durumlarda). Bu gibi tıbbi olmayan sebeplerden doğum planlandığında, gebelik süresi mutlaka 39 haftayı tamamlamış olmalıdır.

Suni sancı ile doğum nasıl başlatılır

SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

  • Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır. Doğal olarak doğumun beklendiği durumlarda, rahim ağzı gebeliğin son haftalarına doğru incelir, kısalır ve açılmaya hazır hale gelir.
  • Hekimler, rahim ağzının açılmasının uygun olup olmadığını değerlendirmek için ‘bishop’ değerlendirmesini kullanır. 0-13 arası puanlama yapılan bu değerlendirmede eğer sonuç 6 ve üzeri olursa doğumun gerçekleşmesi daha olasıdır.
  • Rahim ağzında açılma olmayacağı düşünülen durumlarda, suni sancıdan önce rahim ağzını hazırlama işlemi yapılır. İlaçlar veya bazı aletler ile rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması sağlanır.
  • Suni sancı öncesinde rahim ağzının hazırlanmasında kullanılan diğer bir yöntem ise ‘rahim ağzının sıyrılması’ uygulamasıdır. Bu uygulamada hekim eldivenli parmağı ile bebeğin içinde bulunduğu sıvıyı saran amniyotik zarı rahim duvarından uzaklaştırır. Ağrısız olan bu işlem 38. haftadan sonra haftada bir kere tekrarlanabilir. Bu işlem ile rahim ağzında salgılanan ‘prostaglandin’ denen madde rahim ağzının yumuşamasını ve açılmaya hazır hale gelmesini sağlar.

Suni sancı ile doğum nasıl başlatılır

SUNİ SANCI NASIL VERİLİR?

Doğum ihtimalinin yüksek olduğu düşünüldüğünde yani rahim ağzı değerlendirmesi 6 ve üzeri ise doğum sancılarını başlatmak için suni sancı damardan serum ile verilir. Bunun için bir ilaç kullanılır. Bu ilaç aslında normal doğumda rahmi kasan doğal hormondur. İlacın yavaş dozda damardan verilmesi ile rahim kasılması başlatılır. Etkili bir şekilde kasılmaya başladığında artık bu dozda devam edilir. Suni sancı uygulaması vajinal doğumun gerçekleşmesini sağlayan çok etkili ve faydalı bir uygulamadır, fakat ailenin ve doğum ekibinin sabırlı olması gerekir.

Haberin Devamı

Bazen verilen sancı ilacına rağmen doğum eylemi başlamaz. 8 saat suni sancı verilmesine rağmen hala rahim ağzında değişiklik olmuyorsa sancı uygulamasına ara verilmelidir, buna başarısız indüksiyon denir. 12 saat gebe dinlendikten sonra tekrar suni sancı denenebilir veya sezaryen ile doğum yaptırılır.

Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, eğer ilk gebeliğiniz ise ve rahim ağzı henüz doğuma hazır değilse suni sancının başarısız olması ve sezaryene geçme ihtimali yükselir.

SUNİ SANCI VERİLEMEYECEK DURUMLAR NELERDİR?

İkiz gebelik mevcutsa, daha önce sezaryen hikayesi varsa, bebeğin eşi rahim ağzını tıkayacak şekilde yerleşmişse suni sancı uygulaması yapılmaz.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?