GeriDoğum Suda Doğum Tarih mi Oluyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Suda Doğum Tarih mi Oluyor?

Suda Doğum Tarih mi Oluyor?

Suda doğum eski popülerliğini yitirdi. Neden mi?

Ilık suyun kas gevşetici ve sakinleştirici etkisi yüzyıllardır bilinen bir gerçek. Bundan hareketle Sovyetler Birliği döneminde Rusya başta olmak üzere, Fransa, İngiltere gibi bazı batılı ülkelerin rağbet ettiği suda doğum, günümüzde popülerliğini yitirmeye başladı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Özgür Kavaz, bunun nedenlerini ve suda doğumun merak edilen yönlerini anlattı.

Kayıtlara geçmiş tarihteki ilk suda doğum bir tesadüf sonucudur. 1803 yılında Fransa’da doğum yapmakta çok zorlanan bir anne adayı, rahatlamak için içi ılık suyla dolu bir küvete konulmuş ve o ana dek ilerlemeyen doğumun süratle gerçekleştiği gözlenmiş. Bu da suda doğumun kolaylaştırıcı etkisi olduğu yönünde fikir oluşmasına yol açmıştır.

Suda Doğumun Avantaj ve Dezavantajları

Maalesef günümüzde yapılan çalışmaların hiçbiri, suda doğumun geleneksel normal doğuma üstünlük sağladığını gösterir somut sonuçlar vermemiştir. Buna rağmen halen bu yöntemin anne adayları ve yenidoğan üzerinde olumlu etkileri olduğunu savunan klinisyenler bulunmaktadır. Ancak bakıldığında kayıt sistemi sağlam olan İngiltere gibi bir ülkede 1994 ile 1996 yılları arasında gerçekleşen doğumların sadece yüzde 0.6’sı suda gerçekleşmiş.

Sonuçlara bakıldığındaysa anne ve bebek ölümlerinin standart doğuma göre hiçbir farklılık göstermediği hatta suda doğuma bağlı bazı komplikasyonların olabileceği görülmüştür. Bu komplikasyonların başında, doğum eylemi süresince fetal monitorizasyon yapma şansının olmaması nedeni ile fetal iyilik halinin yeterince değerlendirilememesinin sonucu tanı konulamayan fetal hipoksidir. Ayrıca ısısı iyi ayarlanamamış suyun, annede sıvı kaybına yol açması neticesinde anne de ani dehidratasyon ve hipotansiyon gelişmesi, yine suyun sterilitesinin sağlanamaması sonucu yenidoğan bebekte enfeksiyon başlıca riskler olarak karşımızda durmaktadır. Bir çalışmaya göre bebeğe ait risklerden biri de kordon kopmasıdır. Bu çalışmada bu oran yüzde 14-15 gibi yüksek bir risk içermektedir. Sonuç olarak suda doğumun geleneksel normal doğuma avantajları olduğunu gösterir hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır.

Suda Doğumu Tercih Edenlerin Dikkatine!

Bu yöntemin uygulanması tamamen tercih konusudur. Dünyada da popülaritesini giderek kaybetmiş durumdadır. Yine de suda doğum şeklini tercih edenlere, bu yöntemi uygulayan klinisyenlerin savunduğu anne ve bebek için olası avantajlar şunlardır:

1. Suyun rahatlatıcı etkisi doğum ağrılarını azaltarak doğum sürecini hızlandırabilir. Anne adayının korku ve kaygılarını azaltarak ani kan basıncı yükselmelerinin önüne geçilebilir. Annenin hareket kabiliyeti sayesinde kan dolaşımı sağlanarak bebeğe giden oksijen sağlıklı olabilir ve yine artan kan dolaşımı sayesinde rahim kaslarının kasılma kabiliyeti artabilir.

2. Bebek için anne karnında ki amniotik sıvıya benzer koşullar sağlandığı için de yenidoğanın stres yaşamasının önüne geçilmiş olabilir.

3. Annede genital enfeksiyon varlığında, çoğul gebelikler, iri bebek ya da makat gelişli bebek varlığında, preterm doğum eyleminde, annede kanama ve hipertansiyon durumunda, amniyos mayinde mekonyum denen bebeğin doğum öncesi anne karnında kakasını yaptığı durumlarda ise suda doğum kesinlikle denenmemelidir.

NORMAL DOĞUMUN FAYDALARI

False