Sezaryen sonrası vajinal doğum mümkün müdür?

Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD), sezaryen olmuş bir kadının sonraki doğumunun normal yolla olmasıdır. Daha önce bir veya iki kez normal kesi ile sezaryen olmuş ve normal doğum için herhangi bir risk faktörü olmayan annelerimiz vajinal doğum yapabilirler.

Haberin Devamı

Sezaryen sonrası vajinal doğum başarısını arttırmada en önemli belirleyici annenin önceden normal doğum öyküsünün olmasıdır. Annemizin normal doğum öyküsü varsa başarı oranımız çok daha yükselir. Artık günümüzde önceki bir ya da iki doğumunu alt transvers sezaryen ile yapan anneler için SSVD “Güvenli ve uygun” görülmektedir.

Bununla birlikte klinik olarak uygun doğum kanalı durumunda, baş geliş bebeklerde, önceki sezaryen ile arasındaki süre 2 yıldan fazla olan annelerde sezaryen sonrası vajinal doğum güvenli bir şekilde denenebilir. Ancak sezaryen sonrası vajinal doğum yapılacak merkezde, yakın monitorizasyon ve olası acil sezaryen ihtimaline karşı kadın doğum uzmanı, acil sezaryen durumunda hızlı müdahaleye olanak veren personel, anestezist imkanı bulunmalıdır. 

Haberin Devamı

Annenin gebelikleri arası süresi 2 yıldan kısaysa, anne 40 yaşın üzerinde, bebek 4000 gramın üzerindeyse, 3 ve üzeri sezaryen öyküsü varsa sezaryen sonrası vajinal doğum başarımız önemli oranda azalmaktadır. Sezaryen sonrası vajinal doğum için önemli bir durum da 24 saat kadın doğum ve anestezi uzmanı olan bir merkezde doğumun düşünülmelidir. 

Anne öncesinde miyom alınma ameliyatı geçirmişse, önceki doğum denemesinde rahimde ayrılma gibi bir durum yaşanmışsa ya da bebek baş geliş değilse, plasenta dediğimiz bebeğin eşi rahim ağzına yerleşmişse biz böyle durumlarda sezaryen sonrası vajinal doğum önermiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları