Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Sezaryen mi, normal doğum mu?

Sezaryen ve normal doğum hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Bu konu, anne adaylarının gebelik boyunca en çok düşündükleri konudur. Bu konuda çiftler genelde yakın çevrelerinden etkilenirler ve yanlış bilgiler elde ederler. Normal doğum da sezaryen doğum da bir doğum şeklidir. Biri diğerinden üstün değildir. Her iki doğum şeklinin de iyi yönleri ve kötü yönleri vardır. Doğuma karar verirken bu avantajlar ve dezavantajlar düşünülerek çiftlerin karar vermesi istenir. Doktorunuz bu konuda size yardımcı olacaktır.

Sezaryen mi, normal doğum mu

Doktorunuz doğum şekline karar verebilmesi için 36-37 haftanın tamamlanması gerekir. Bebek ve annenin doğum yolları uygunsa ve annede normal doğum yapmak istiyorsa, normal doğum yapabilir.

Haberin Devamı

Eğer sezaryen doğum isteniyorsa yani anne planlı bir doğum istiyor ise doğum tarihinden 10-15  gün önce gebelik sona erdirilir ve sezaryen yaptırılır. Eğer son haftaya kalırsa normal doğum eylemi başlayacaktır. Bunun için 10-15 gün öncesinden sezaryen doğum yaptırılır.

Normal doğumun da sezaryen doğumun da avantajları ve dezavantajları vardır. Eğer doğum şekli mecburi değil ise bu seçimi çiftler yapar. Anne normal yollarda doğumu gerçekleştirmek istemiyor ise sezaryen seçilir. Eğer anne kendisini normal doğuma hazırladıysa ve istiyorsa normal doğum yaptırılır. Bu iki yöntem de doğum şeklidir ve ikisi de aynı kapıya çıkar. İkisinden biri için daha iyi ya da daha kötü demek mümkün değildir. Toparlayacak olursak anne adaylarının gebe kaldıktan sonra en çok da bu konuyu merak ederler. Anne doğum şeklini bazen kendisi seçer.

 Sezaryen mi, normal doğum mu

İki doğum şeklinin de birbirinden farkı yoktur. Doktorunuz size doğum çeşitleriyle ilgili bilgiyi verecektir. Doktorunuzun size hangi doğumu kullanacağınızı söylemesi için gebeliğin 36-37.gebelik haftasına gelmesi gerekmektedir. Bebek, annenin doğum yolları uygunsa ve anne kendisini normal doğum yapmaya hazır görüyorsa normal doğum yapabilir. Bu da 37. haftaya kadar belli olmaz. Eğer sezaryen doğuma karar verildi ise yani anne adayı sezaryen doğum yapacak ise, normal doğum tarihinden 10-15 gün önce annenin gebeliği sona erdirilir ve anne sezaryene alınır. Bunun nedeni ise gebelik sona ereceği zaman normal doğum eyleminin başlamasıdır. O zaman da anne adayı sezaryen doğuma alınamaz.

Haberin Devamı

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?