GeriDoğum Sezaryen mi, Normal Doğum mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sezaryen mi, Normal Doğum mu?

Sezaryen mi, Normal Doğum mu?

Normal doğum, sezaryene göre daha mı iyi?

Günümüzde hastaneler çeşit çeşit, birden fazla doğum yöntemi var ve doğum yaptıktan sonra bir sürü hediye alıyoruz. Şükürler olsun ki artık bebeklerimizi dünyaya getirirken birileri doğum kanalımıza şeker kamışı sapı ile değil gelişmiş ve steril aletlerle müdahale ediyor. Ancak modern teknoloji ile birlikte annelerin kafalarındaki sorulara da her gün yenileri ekleniyor. Bu soruların en önemlisinden bir de “Hangi doğum yöntemi en iyisi?”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Doç. Dr. Bülent Urman, sorularımızı yanıtlıyor…

Normal Doğum, Sezaryene Göre Daha İyi mi?

Şöyle bir yanlış inanış var: Normal doğum anne için iyidir, sezaryen bebek için iyidir... Bu kabul edilemeyecek bir şey. Bazı koşullarda normal doğum anne için çok zararlıdır ve sezaryen yapılması gerekir. Ama koşullar iyiyse normal doğum anne için elbette iyidir. Normal doğumda annenin iyileşme süreci çok daha hızlıdır. Karın içine girilmesi gerekmediği için, buna bağlı bir takım komplikasyonlar ortaya çıkmaz. Hastanede kalış süreci kısadır. Anne hastaneden daha çabuk çıkar, normal işine ve normal hayatına daha çabuk döner. Bebek için ise, eğer her şey yolunda gidiyorsa, normal doğumda hiçbir problem yaşanmaz. Sezaryen ancak gerektiği taktirde yapılmalıdır.

Türkiye'de Doktorlar (Hastaneler) Normal Doğum İstemiyor mu?

Türkiye'de sezaryen oranı yükseliyor. Özel hastanelerde sezaryen oranı yüzde 100'e yakın. Devlet ve üniversite hastanelerinde de hayli yüksek bir oran söz konusu. Oysa gelişmiş Kuzey Amerika'da bu oran yüzde 23 civarında. Avrupa'da yaklaşık yüzde 15 ile 20 arasında. İrlanda'da ise bu oran yüzde 8. ülkemizdeki artışta iki faktör söz konusu: Hasta ve doktor. İyi eğitilmemiş, normal doğumun ne olduğunu bilmeyen, kulaktan dolma bazı bilgilerle hareket eden ve bir takım korkular edinmiş kadını, normal doğuma yönlendirmek zor oluyor.

Çevresindeki arkadaşlarının neredeyse tamamının sezaryenle doğurduğunu, sezaryenin ne kadar kolay, ne kadar rahat' olduğunu dinleyen kadın, koşullanmış olarak doktor karşısına çıkıyor. Doğru sanılan bir dizi yanlış da toplumda mit olarak yayılıyor; Normal doğumun ağrısı çekilir mi, normal doğum yaparsan her tarafın yırtılır, gelecekte organların sarkar, seks yapmaktan zevk almayacaksın' gibi yanlış bilgilerle de hastalar giderek normal doğumdan uzaklaştırılıyorlar. Üstelik bazen bizzat doktorları tarafından.

Ben normal doğum yaptırtmıyorum, sezaryen olacaksan bana gel yaklaşımında bulunan doktoru dışlayacak bir gebe toplumu oluşması lazım. Özel hastanelerin, eğitim programlarına ağırlık vermeleri lazım. Elbette, sigorta şirketleri ya da tedavi ücretlerini karşılayan üçüncü kurumların oto kontrol mekanizmaları da, normal doğumun önünü açacak nitelikte olmalı.

Normal Doğumun Avantajları - Dezavantajları Neler?

Adı üstünde normal bir süreç olması, doğum bittiği an her şey bitmesi, komplikasyon görülme oranının çok düşük olması, doğum ağrılarının epidural anesteziyle giderilebilmesi, annenin iyileşme sürecinin çok daha hızlı olması, hastane de kalış süresinin kısalığı, annenin normal hayatına daha çabuk dönmesi normal doğumun avanatjlarıdır. Dezavantajı olarak sayılabilecek organ sarkmaları ancak yüzde bir iki kadardır ve sezaryene kıyasla çok daha basit bir operasyonla düzeltilebilir.

Sezaryenin Avantajları - Dezavantajları Neler?

Operasyon gerektirmesi, az da olsa enfeksiyon ve kanama riski olması, kanama nedeniyle anneye kan verilmesi gerekebilmesi, doğuma kıyasla ağrıların daha uzun sürmesi, yara yerinin iyileşmesinin uzun zaman alması, gaz çıkartma sorunları, annenin normal hayatına geri dönmesinin bir hafta alması sezaryenin dezavantajları arasında sayılabilir. Avantajı normal doğumun mümkün olmadığı bazı durumlarda anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabilmesidir.

Doktorlar Neden Çoğunlukla Sezaryeni Tercih Eder?

Tüm doğum hekimlerini kapsayabilen böyle bir genellemeye katılmıyorum. Sezaryen seçimiyle birlikte, hekimin doğum ne zaman olacak stresine girmesi, geceleyin kalkıp hastaneye gelip doğum yaptırması gibi bir takım zorluklar bertaraf edilmiş oluyor. Muayenehanede hekimlik yapan ve çok hasta gören hekimler, hastalarını ekonomik durumlarına göre çeşitli hastanelerde doğurtuyor. Hasta sayısı da çok. Bu hekimin bir hastanede normal doğum takip etmesi neredeyse olanaksız. Solo hekimlik yapanların normal doğumla uğraşmaya vakti yoktur.

Hazırlayan: Mehtap Erel

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False