GeriDoğum Sezaryen doğum nedir? Sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sezaryen doğum nedir? Sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı?

Sezaryen doğum nedir? Sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı?

Sezaryen, doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Peki, hangi durumda sezaryen yapılır? Sezaryen doğumun avantaj ve dezavantajları neler? Sezaryen sonrası normal doğum yapmak mümkün mü? Merak edilenleri uzmanından öğrendik.

“En ideal doğum şekli hangisidir sorusunun cevabını anne adayının ve hekimin birlikte vermesi gerekir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, “Gebeliğin takibini yapmakta olan doktor hamileliğin 36 – 37 haftalık döneminde doğum şekli konusunda bir değerlendirme yapmalıdır. 37. haftada eğer bebek normal doğum pozisyonunu almaya başladıysa, ağırlığı 4000 gramın altındaysa, bebek rahim ağzını kapatmıyorsa ve anneye yapılan vajinal muayenede çatı darlığı saptanmamışsa normal doğum planlaması yapılır. Sonrasında ise bekleme sürecine girilir. Hamileliğin 40. haftasına ve bazen + 7 güne kadar normal doğum beklenebilir. Bunun dışında, eğer sezaryene karar verildiyse öncesinde sezaryen için gün verilmelidir” şeklinde konuştu.

SEZARYENİN AVANTAJLARI

Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, sezaryen konusunda önyargılı olanlara şu bilgileri aktardı.

Özellikle de riskli olabilecek durumlarda sezaryen hem anne hem de bebek için kurtarıcı gibidir. Avantajlarını yakından incelediğimizde;

• Anne adayı, doğum ağrıları çekmez zorunda kalmaz.

• Bebek açısından oluşabilecek risklerin en aza indirir.

• Sezaryen ile doğum bebeğin zihin gelişimine zarar vermez.

Sezaryen doğum nedir Sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı

SEZARYENİN DEZAVANTAJLARI

• Sezaryen bir cerrahi operasyondur ve her ameliyat gibi riskleri vardır.

• Sezaryen ameliyatında çok nadiren görülse de en sık görülen komplikasyonlar enfeksiyon, kanama ve pelvik organ yani rahime yakın bulunan mesane gibi organların yaralanmasıdır.

• Sezaryenden sonra bacak damarlarında pıhtı oluşma riski daha fazladır.

• Sezaryen sonrası anne normal doğuma göre çok daha geç iyileşir.

• Sezeyan sonrası ağrı normal doğuma göre çok daha fazla olur.

• Doğumdan hemen sonra anne bebek etkileşimi gerçekleşemez.

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM MÜMKÜN MÜ?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, bu sorunun yanıtına şu cevabı verdi:

“Bazı anne adaylarında sezaryen sonrası normal doğum mümkündür. En olumlu bulgu hastanın öyküsünde daha önceden bir normal doğum bulunmasıdır. Bir kez normal doğum yapmış olan hasta, sonraki gebeliklerinde sezaryen yöntemi ile de doğum yapmış olsa da normal doğum yapabilme potansiyeline sahiptir. Önceki sezaryenin alt segmentten ve transvers kesilerek yapılmış olması, normal doğumda yırtılma riskini azaltır. Annenin pelvik kemik yapısının ve rahim ağzı açıklığının uygunluk durumu ile bebeğin kilosunun düşük olması, sezaryen sonrası normal doğumu mümkün kılabilir. Ancak doğumun mutlaka elektronik bebek kalp atım sistemi ile takip edilmesi ve hekimin hastanın yanında olması gereklidir.

Doğumun beklenenden yavaş ilerlemesi ve bebeğin kalp atımlarında düzensizlik meydana gelmesi durumunda vazgeçmek daha iyidir. Özetle sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen anneler bu isteklerini doktorları ile paylaşmalı, kesin karar vermeden önce olumlu ve olumsuz bulguları iyi analiz etmeli, tam teşekküllü, geceleri ve hafta sonları dahil tüm birimleri ile hizmet veren bir hastane seçmeli ve doktorlarının doğum boyunca yanlarında olacağını garanti etmeliler.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False