Sezaryen doğum bebekte astım riskini arttırır mı?

İşte bu konuda yapılan araştırmalar ve bilimsel veriler...

Haberin Devamı

Son 30 yıldır astım sıklığı orta ve yüksek gelirli ülkelerde artış göstermektedir. Bu artışın nedenleri arasında bu ülkelerde eş zamanlı olarak artan sezaryen doğumların üzerinde durulmaktaydı. Tıbbi sezaryen doğum gereksiniminin% 15 civarında olduğu hesaplanmaktır. Kanada, Meksika, Brezilya ve İngiltere'de bu oranlar % 20 üzerine çıkmışken, Amerika Birleşik Devletlerinde %30 u bulmuştur.

SEZARYEN DOĞUM ASTIMA NEDEN OLUYOR MU?

Sezaryen doğum bebekte astım riskini arttırır mı

Bilim dünyası gerçekten sezaryen doğumun astım nedeni olup olmadığını araştırmaya başladı. Kuzey İrlanda Belfast Üniversitesi araştırmacıları 2008 yılında 23 bilimsel çalışmanın sonuçlarını derleyerek, sezaryen doğumların bebeklerde astım riskini %20 arttırdığını ortaya koydu. Yine aynı grup 20 bilimsel çalışma sonuçlarına göre de sezaryen doğumun tip 1 diyabet riskini de % 20 arttırdığını buldu. Daha sonra yapılan birçok bilimsel çalışma bu bulguları destekledi.

Haberin Devamı

Doğum şeklinin alerji ve diyabet gibi oto-immun hastalıklara nasıl yol açacağını anlayabilmek üzere yapılan deneysel laboratuvar çalışmaları yapıldı.

Normal doğum kanalından geçerek doğan bebeklerin annenin yararlı mikropları ile temas ederek ileriki hayatlarında alerji ve oto-immun hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu anlaşıldı.

NORMAL DOĞUM NEDEN YARARLI?

Sezaryen doğum bebekte astım riskini arttırır mı

Yararlı mikroplar vücudumuzda oluşabilecek bir çok hastalığa karşı bizleri korumaktadırlar. Hepimizin cildinde, boğazında, barsaklarında yararlı mikroplar yaşamaktadır. Anne karnında tamamen mikropsuz ortamda bulunan bebek dünyaya gelirken kendini koruyacak yararlı mikropları anne doğum kanalından almaktadır. Bağışıklık sistemimizin sağlıklı oluşması için yararlı mikropların vücuda yerleşimi kritiktir.

Sezaryen doğum ile bebek mikropsuz ortamdan aniden dışarı alınmakta ve temiz hastane ortamında bakıma alınmaktadır. Annenin yararlı mikroplarından nasibini almamış bebeklerde bağışıklık hücreleri alerji lehine güçlenmektedir. Bununla birlikte bağışıklık sistemi kendi vücudunu yabancı kabul etmek anlamına gelen oto-immun hastalıklar da geliştirmektedir. Bu hastalıkların başında diyabet de gelmektedir.

Haberin Devamı

BEBEĞİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLİYOR

Sezaryen doğum bebekte astım riskini arttırır mı

Normal doğum sırasında salgılanan bazı hormonların bebeğin bağışıklık sistemini olumlu yönde geliştirdiği bilinmektedir. Bu hormonlar ile karşılaşmayan sezaryen bebeklerinde astım daha fazla görülmektedir.

NORMAL DOĞUM TERCİH EDİLMELİ

Anne veya bebeğe ait birçok tıbbi nedenle normal doğum mümkün olmayabilir. Ancak böyle bir durum olmadığında tercih normal doğumdan yana kullanılmalıdır. Normal doğan bebekte çağımızın bazı hastalıkları daha az görülmektedir.

Yararlanılan kaynaklar: 

(Diabetologica 51, 726–735; 2008).
(Clin. Exp. Allergy 38, 629–633; 2008).
(J. Exp. Med. 203, 973–984; 2006).
 

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Yazarın Tüm Yazıları