Normal doğumda epidural anestezi yapılabilir mi?

Uzmanından merak edilen bu sorunun cevabını aldık.

Haberin Devamı

Normal doğum sırasında epidural anestezi uygulaması hakkında merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş anlattı.

Normal doğumda epidural anestezi uygulanmasını incelemeden önce epidural anestezinin ne olduğunu bilmek gerekir.

EPİDURAL ANESTEZİ NEDİR?

Vücudun bel tarafından aşağıdaki bir bölgesinde; bu bölgede oluşan ağrı uyarılarının beyne iletilmesini engellemek suretiyle ağrının hissedilmemesini sağlayan bir yerel anestezi şeklidir.

NORMAL DOĞUMDAKİ UYGULANABİLİRLİĞİ

Doğum sancılarını geçirmenin, hissedilmemesinin sağlanmasın açısından epidural anestezi uygulaması başarılı sonuçlar vermektedir. Yani normal doğumda bu uygulama yapılabilir ancak belli kurallara uymak suretiyle yapılabilir.

PEKİ, BU KURALLAR NELERDİR?

Epidural anestezi uygulamasında anestezinin dozuna bağlı olarak uygulama bölgesinde motor nöronlar da etkilenebilir. Bu durumda uygulama bölgesindeki kaslar işlevini geçici olarak yitirir ve hissizlikle beraber hareketsizlik de oluşur. Sonuç olarak o bölgedeki kaslar çalışmaz.

Bilindiği gibi normal doğum sürecinde pelvik bölgedeki kaslar kasılmak suretiyle bebeğin dış ortama geçişini sağlamak için bir itici güç oluşturur. Yani bu kasların çalışması normal doğumda kilit noktalardan biridir ve çok önemlidir. Bu nedenle bu kasların fonksiyonlarını kaybetmemeleri açısından normal doğumda motor fonksiyonları bozmayacak doz anestezi uzmanı tarafından ayarlanarak epidural bölgeye verilir. Bu tam bir anestezi olmadığından buna “epidural analjezi” denir.

Yani normal doğumda belirli dozda uygulanmak şartıyla epidural anestezi uygun bir metottur. Annenin acılarını azaltması açısından doğumun daha rahat, daha keyifli ve daha konforlu devam etmesini sağlar.

EPİDURAL ANESTEZİ UYGULAMASININ RİSKLERİ VAR MI?

Deneyimli uzmanlarca uygulandığı zamanlarda epidural anestezinin normal doğumda risk faktörü olması çok düşük bir ihtimaldir.

Yine de bazı durumlarda gebeye epidural anestezi uygulanmamalıdır, bunu bilecek olan da yine anestezi uzmanıdır. Bu durumlara örnek olarak kanamada bozukluk, anestezi uygulanacak bölgedeki enfeksiyonlar, kandaki bir hücre tipi olan trombosit sayısında düşüklük verilebilir.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları