Normal doğum ne kadar sürer?

Bu doğum tipinin aşamalarını ve ne kadar sürdüğünü uzmanından öğrenelim.

Haberin Devamı

Düzenli ve sık aralıklarla başlayan sancıların hissedilmesi normal doğumu başlatır. 3 evreden oluşan bu doğum tipini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş ayrıntılarıyla anlattı ve süresinin ne kadar olması gerektiğine değindi.

Normal doğumun toplam 3 evreden oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Tıraş, bu aşamaları şöyle açıkladı:

Birinci evre: Latent ve aktif olmak üzere 2 faza ayrılır. Latenz faz, doğum sancılarının 5-10 dakika aralıklı olarak hissedilmesiyle başlar. Normalde kapalı olan rahmin ağzı 3-4 cm açılana kadar geçen süredir ve bu süre yaklaşık 6-7 saattir. Aktif faz ise rahim ağzının 3-4 cm’den 10 cm açılmasına kadar geçen süredir ve bu süre ilk doğumlarda 7 saat, sonraki doğumlarda ise 5 saat kadardır.

İkinci evre: Rahim ağzının tam olarak açıldıktan sonra bebeği doğurana kadar geçen süredir. Bu süre ilk gebelikte yaklaşık 1-2 saat, sonraki doğumlarda ise 20 ila 50 dakika arasındadır. Doğumun ikinci yani ıkınma evresi ne kadar geç başlarsa o kadar iyidir çünkü bu evre, anne için çok yorucudur.

Üçüncü evre: Bebek doğduktan sonra anneden plasentanın ayrılmasına kadar geçen süre doğumun 3 evresi olarak bilinir. Bu süre en az 5 dakika, en fazla 30 dakika devam eder. Plasentanın dışarıya atılmasından sonra fiziksel muayene yapılır çünkü doğumdan sonra kanamanın olup olmaması önemlidir. Eğer vajina yırtılmamamışsa ve kanama yoksa hasta bebekle beraber takım odasına alınır. Şayet vajinada yırtılma varsa tamir edildikten sonra gönderilir. 

NORMAL DOĞUMUN SÜRESİ NE KADARDIR?

Normal doğum ilk gebelikte yaklaşık 14-15 saat sürer. İkinci doğum ortalama 7-8 saat, üçüncü doğumda ise genellikle 3-5 saat sürer. Fakat bu sürelerden daha kısa doğumlar da gerçekleşebilir.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları