Normal doğum hangi durumlarda yapılmamalı?

Bel fıtığı ve yüksek tansiyon sezaryen nedeni.

Haberin Devamı

Anne adaylarının sadece korktukları için sezaryen doğumu tercih etmemeleri gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, hangi durumlarda normal doğumun gerçekleşemeyeceğini ve normal doğumun avantajlarını anlattı.

HANGİ DURUMLARDA NORMAL DOĞUM TERCİH EDİLMEZ?

Bebeğin düz gelmemesi, anne karnında bebeğin yan duruşu, plasentanın önde olması, plasenta ayrımının erken olması, bebeğin kordonunun başından önde olması, bebeğe giden suyun azalması, üçüz gebelikler, ikiz gebeliklerde ilk bebeğin anne karnında ters durması, anenin kemik yapısının bebeğin geçebileceğinden dar olması, annenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklardan dolayı ıkınmanın sorun oluşturabileceği durumlar, annenin genital bölgesinde oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyon oluşmuş olması gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen tercih edilmektedir.

NORMAL DOĞUMDAN NEDEN KORKULUYOR?

Normal doğum için annenin kararlı olması çok önemlidir. Anne adaylarının birçoğu toplumda oluşan ön yargıların olumsuz etkisinin tesirinde kalıyor. Çevresindeki annelerin abartılı doğum hikayeleri, anne adaylarını normal doğumdan korkutuyor. Bu da anne adaylarını olumsuz yönde etkileyerek doğal ve normal olan doğum yerine yapay ve daha ağrısız olduğu düşünülen sezaryenle doğum gibi normal olmayan yolların tercih edilmesine neden oluyor.

EPİDURAL NEDİR?

Epidural analjezi, omurilikten çıkan sinirlerin bulunduğu yere lokal anestezi uygulanarak ağrısız bir şekilde doğum yapılması sağlanıyor. Epidural analjezi yoluyla normal doğumun ağrı olmadan yapılması sağlanabilmektedir.

UYGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Doğumun başında anne adayının bel bölgesine katater yerleştirilir. Ağrı kesici verilmesi için rahim ağzının açılması beklenir. Rahim ağzı 4 cm olana kadar beklenmektedir. Epidural analjezi uygulanan anne adayları doğum sırasında ıkınma ihtiyacı duymayabilir. Fakat doğuma destek ve yardımcı olan kişilerin el yordamıyla veya monitörden gözlemleyerek ıkınması gereken vakti anneye bildirmeleri mümkündür.

NORMAL DOĞUMUN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Anne bebeğini doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayabilir.
  • Bebek doğum sırasında ciğerinde bulunan sıvıyı dışarı atabilir.
  • Doğumun ardından yaklaşık 8 saat sonra taburcu olunabilir.
  • Anne gündelik hayatına daha kısa sürede dönebilir.
  • Normal doğumla bebek sahibi olan anneler aldıkları kiloları daha kısa sürede verebilmektedirler.
  • Bebeğe anestezi uygulaması yapılmamış olur.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları