GeriBebek Beslenmesi Meme Tıkanmasına Meydan Okuyun!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meme Tıkanmasına Meydan Okuyun!

Meme Tıkanmasına Meydan Okuyun!

Bebeğiniz ilk birkaç gün güzel şekilde emzirilirken 3 ya da 4. gün civarında güçlükler yaşamaya başlar.

Bebeğiniz ilk birkaç gün güzel şekilde emzirilirken 3 ya da 4. gün civarında güçlükler yaşamaya başlar. Bu genellikle meme tıkanmasına bağlıdır.

Erken dönemlerde sık sık emzirmek meme tıkanmasını en aza indirecektir. Süt miktarı artmakta olduğundan kısa süreli meme doluluğu yaşamanız normal olsa da süt akışının tamamen kesilmesi normal değildir.

Sorun Geçici Meme Doluluğu mu Yoksa Tamamen Tıkanma mı?

Bebeğinizin doğumunu izleyen günlerde meme doluluğu ile karşılaşsanız da göğüsleriniz hala sıkılabilir durumdadır. Bu hala yumuşak ve esnek oldukları anlamına gelir. Bu doluluk nadiren bir günden uzun sürer. Genellikle bebek için fazla zorluk çıkarmaz.

Diğer yandan sütün gelmemesi şiddetli olduğunda göğüsleriniz taş sertliğindedir ve meme başları da çok sert görünecektir. Bu bebeğinizin göğsünüze adapte olmasını çok zorlaştırır ve hatta adapte olduktan sonra bile süt emmesi çok güçtür. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için ızdırap verici olabilir.

Kendinize Karşı Nazik Olun

Bebeğiniz verimli olarak emmediğinden göğüslerinizden bir miktar sütü dışarı akıtmanız önem taşır. Süt miktarınızın devamlılığını korumak için günde en az 8 ya da 10 kez bebeğinizin emmesi ya da sizin sütünüzü dışarı akıtmanız gerekir.

Eğer bebeğiniz memede değilse akıttığınız sütü bebeğinize verebilirsiniz. Dikkatli olun. Göğüsleriniz şiddetli şekilde tıkandığında sert müdahaleniz hassas göğüs dokusuna zarar verebilir.

Elle kullanılan ya da elektrikli pompayı bu durumda kullanmayın. Ilık pansumanlar sonrası bebeğinize vermeyi deneyin sonra yine 10-15 dakika ılık pansuman sonrasında mutlaka elle yada otomatik pompa ile sütünüzü boşaltmaya ve memenizi yumuşak hale getirmeye çalışınız.. Doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız sizin için en iyisidir.

Masaj, Sıcak ve Soğuk Kompresin Faydası Olur mu?

Ilık ve ıslak kompres uygulayın ve nazikçe masaj yapın. Emzirmeden biraz önce sütünüzü dışarı akıtmanız meme ucu tabakasının yumuşamasını ve süt akışını sağlayacaktır. Bir kez meme ucu tabakası yumuşadığında bebeğinizi tekrar emzirmeye başlayın. Bu kez göğüsleriniz kolaylıkla emilebilir ve sütünüz akıcı olduğundan bebeğiniz rahat emebilecektir.

Hatırlayın ki çoğu bebek göğsünüzden süt boşaltmakta en iyi pompadan bile daha güçlüdür. Bebeğin memede geçirdiği zaman hem süt miktarınızın sürekliliği, hem bebeğiniz hem de sizin rahatınız için önemlidir.

Emzirme aralarında, acıyı ve yanmayı azaltmak için soğuk kompres uygulayabilirsiniz Ancak bunu çok kısa süreli uygulamalısınız . Çünkü uzun süre soğuk uygulaması süt miktarınızı ciddi şekilde azaltabilir.

Çocuk Sağlığı
Uzman Dr. Anıl Yeşildal

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False