GeriDoğum Lohusalıkta 3. hafta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lohusalıkta 3. hafta

Lohusalıkta 3. hafta

Anne artık bebek ile kurduğu bağa alışmıştır ve ne yapacağını çok daha iyi bilir.

FİZİKSEL DEĞİŞİM

Bu dönemde rahim iyice küçülmeye başlar. Bu haftanın sonuna doğru pubis kemiği hizasına kadar gerileyebilir. Löşi gittikçe kandan arınarak daha çok mukuslu akıntı haline gelir. Anne ve bebek artık önceki dönemlere göre çok daha rahattır. Saç boyatılabilir. Bu haftanın en önemli özelliği annenin artık doğum etkilerini geride bıraktığı ve cinsellik dahil normal yaşıntısına dönmeyi iyice arzuladığı bir döneme girmiş olmasıdır.

PSİKOLOJİK DEĞİŞİM

3. hafta annenin, bebeğe ve anne olmaya alışmaya başladığı, yeni düzenin şekillendiği, dışarı daha rahat çıkmaya başladığı ve sosyal olarak kendini daha rahat hissettiği zamanların başlangıcıdır. Anne artık bebek ile kurduğu bağa alışmış ve ne yapacağını ilk haftaya kıyasla çok daha iyi bilir hale gelmiştir. Bu nedenle endişe seviyesinde ciddi bir azalma olur. Bu da mutluluk ve heyecanın daha sık ve yoğun bir biçimde hissedilmesine imkan tanır.

Hayatına kaldığı yerden ve bebeğiyle kuracağı yeni aile düzeniyle devam etmeye hazır olan anne, kadın olduğunu hatırlamaya başlar. Bu dönemde asla geri gelmeyecek sanılan cinsel dürtülerin yeniden hareketlenmesi doğaldır. Elbette cinsel arzu, fiziksel olarak ne derece toparlanıldığına ve bedenin ne derece hazır olduğuna bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterir.
Annenin, günlük rutini içerisinde aynı zamanda bir kadın olduğunu hatırlaması ve kendisine ihtiyaç duyduğu bakımı sağlaması çok önemlidir. Anne, bebek bakımı ile uğraşırken kişisel bakımını ihmal etmek zorunda kalıyorsa, kendisini bir anne olmanın yanında cazibeli bir kadın gibi hissetmekte zorlanacaktır. Bu dönemde bir duş alacak ve üzerini değiştirecek vakti ona sağlayacak destekçiler paha biçilmez olacaktır. Aynı şekilde, duyguların bulaşıcı olduğu düşünülürse, mutlu bir anne mutlu bir bebek büyütecektir. Dolayısıyla, annenin kendine bakması bebeğinin refahına katkı sağlayacaktır.

BESLENME

Bu hafta da bol bol sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Günde 3 lt su ve bunun yanında şekersiz kompostolar, meyve suları , çorbalar tüketilmelidir. Anne ve bebekte gaz şikayetleri biraz daha hafiflemiş olarak devam etmektedir. Bu hafta da gaz yapacak besinleri tüketmemeye özen gösterilmelidir. Süt, yoğurt, ayran, yaprak sarması, biber, kurubaklagiller, portakal, mandalina tarzı meyveler gaz yaparlar. Bu yüzden bu besinleri deneyerek beslenmenize ekleyiniz. Süt gaz yapıyorsa yerine 1 bardak laktozsuz süt, yoğurt yerine ise 1 kase probiyotik yoğurtlar veya kefir tüketebilirsiniz. Gaz probleminiz çok fazla varsa gün içinde çiğ sebze – meyve yerine pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tüketiniz.

Yemeklerinizin iyi pişmiş olmasına özen gösteriniz. Her gün mutlaka 1 yumurta tüketiniz. Kalsiyumdan zengin peynir, ceviz, badem, kuru üzüm, koyu yeşil yapraklı besinleri düzenli tüketiniz.

Gün içinde protein tüketmelisiniz. Balık, tavuk, kırmızı et ve peyniri düzenli olarak tüketiniz. Az az ama sık sık 2 saatte bir ara öğünler yapınız. Sürekli süt salgılandığı için aç kalmanız sütün kalitesini azaltacaktır.

BU İÇERİK, JİNEKOLOG OP. DR. TURGAY KARAKAYA, UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ŞEYMA ÇAVUŞOĞLU ITRİ VE DİYETİSYEN SEÇİL KENAR TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False