Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Lohusalık döneminde yapılması gerekenler

Lohusalık döneminin önemine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu dönemde yapılması ve yapılmaması gerekenleri paylaşıyor.

Haberin Devamı

Lohusalık dönemi, doğumdan sonra başlayan ilk 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde annenin çok dikkat etmesi ve sağlığını koruması gerekmektedir. Aksi takdirde bu dönemde geçirilecek olan hastalıklar çok daha ağır seyredecektir. Anneler bu duruma dikkat etmelidir. Lohusalık dönemi, hamilelikteki değişikliklerin eski haline döndüğü dönemdir. Bu dönüşümler anneyi psikolojik olarak da sıkıntıya sokabilir. Bundan dolayı dikkat edilmesi gerekmektedir.

STRESTEN UZAK DURUN!

Lohusalık döneminde yapılması gerekenler

Lohusalık döneminde annenin stres ve sinirden uzak durması gerekmektedir. Stres ve sinir anneyi depresyona sokabilir. Lohusalıkta anne, bol bol istirahat etmelidir. Anne iyice dinlenmeli ve bebeğiyle ilgilenmelidir. İstirahat sadece yatmak olarak algılanmamalıdır. Anne egzersiz ve yürüyüş de yapabilir. Lohusalık döneminde annenin beslenmesine de dikkat etmesi gerekiyor. Anneler sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir. Yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Kabız yapabilecek besinlerden uzak durulmalı ve lifli gıdalar bolca tüketilmelidir.

Haberin Devamı

LOHUSALIK ÖNEMLİ BİR DÖNEM

Annenin temizliğine de dikkat etmesi gerekir. Anne normal bir şekilde duşunu da alabilir. Vajinal duş almaları ise yasaktır. Lohusaların giydikleri kıyafetler de rahat olmalıdır. Anne, herhangi bir sıkıntısı olduğunda veya kendisi psikolojikman ve bedensel olarak kötü hissettiği durumlarda doktoruna danışmalıdır. Toparlayacak olursak, lohusalık dönemi oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde kadınların çok daha dikkatli olması gerekir. Lohusalık döneminde hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde geçirilecek olan hastalıklara dikkat edilmelidir. Lohusalıkta geçirilen hastalıklar ciddi boyutlara ulaşabilir.

ANNE KENDİNİ YORMAMALI

 Lohusalık döneminde yapılması gerekenler 

Lohusalık dönemi hem annenin fizyolojik sağlığı hem de ruhsal sağlığı açısından oldukça önemlidir. Lohusalık dönemi annenin yavaş yavaş gebelik öncesi döneme döndüğü dönemdir. Bundan dolayı bu dönemde hamilelikte çok yüksek olan hormonlar, lohusalıkta düştüğü için kadınlarda psikolojik bunalımlara da neden olabilir. Bunun için bu dönemde ekstra dikkat gereklidir. Lohusalık dönemi 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde taze anne olmuş kadının iyice dinlenmesi ve kendini yormaması gerekir. Lohusalık dönemi annenin stresten ve sinirden uzak durması gerekiyor. Bol bol istirahat edip, sağlıklı ve düzenli olarak beslenmelidir. Bu dönemde annenin temizliğine de dikkat etmelidir. Anne bu dönemde kendisini çok yormadan egzersizde yapabilir. Bu dönemde annenin sıkıntısı olursa mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Haberin Devamı

AY AY BEBEK GELİŞİMİ