GeriDoğum Lohusalık döneminde cinsellik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lohusalık döneminde cinsellik

Lohusalık döneminde cinsellik

Değişimleri sadece kadınlar değil, erkekler de yaşıyor.

Gebelik dönemi boyunca cinsellikten uzaklaşan bazı çiftler bebek doğduktan sonra da annenin bedensel ve psikolojik olarak kendini iyi hissetmemesi, bebeğin doğal ihtiyaçları nedeniyle birbirlerine ayıracak zaman bulamamaları gibi sebeplerle ciddi olarak cinsellikte sorun yaşarlar. Peki, özellikle lohusalık döneminde yaşanan esas sorun ne? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yeşim Yerçok anlatıyor.

Doğum sonrası yaşanan cinsel ilişkide en sık rastlanan şikayet, ilişki esnasında kadının genital bölgesinde ağrı duymasıdır. Disparoni denen bu durum, kadında doğum sonrası gelişen cinsel isteksizliğe bağlı vajinanın yeteri kadar ıslanamaması, varsa vajinadaki dikişlerin düzgün iyileşmemesi ve buna bağlı hassasiyetten kaynaklanabilir. Doktorunuzun önereceği uygun jel ve kremlerle bu şikayetler önlenebilir ya da oldukça hafifletilebilir. Aksi halde ağrılı cinsel ilişki nedeniyle cinsellikten iyice soğuyan kadın için durum vajinismus (cinsel ilişkiye girememe) halini alabilir.

Bu dönemde doğum sonrası salgılanan süt hormonunun (prolaktin)yükselmesi, annenin östrojen ve progesteron hormonunu baskılar ve dolayısıyla vajinada kuruluk ve cinsel isteksizlik (libido kaybı) yaratır. Erkek için de durum farksızdır. Şimdiye kadar eşinde cinsel uyarı objesi olarak gördüğü meme ve vajinada doğum sonrası oluşan değişiklikler, ayrıca eşinin gebelik boyunca kilo artımına bağlı vücudunda oluşan şekil değişiklikleri ve şimdiye kadar kendisine olan ilgi ve sevginin odak değiştirip bebeğe kayması ya da eşinin eskisi kadar bakımlı olmaması gibi sebeplerin tümü erkeklerde cinsel isteksizlik sebebi olabilir.

Doğumdan 6 hafta sonra her şey yoluna girer

Doğumdan 6 hafta sonra pek çok şey geri döner, rahim kendini toparlamıştır, vajina içi yırtıklar iyileşmiştir, prolaktin düzeyi giderek azalmaya başlar, artan östrojen ve progesteron düzeyleri ile ovulasyon yeniden başlar ve kadının adet döngüsü düzene girer.

Gebelik ve doğum sonrasında yaşanan psikolojik ve bedensel değişikliklerin bilincinde olan çiftler doğum sonrası cinsel ilişkiye girmekte daha az zorlanır. Kadının kendi bedenindeki değişimlerden ötürü yaşadığı güven eksikliğinde eşinin desteğine ve ilgisine ihtiyacı vardır. Ancak kendisi de cinsel yaşama dönmek için beynini ve bedenini hazırlarsa durum daha da kolaylaşır.

Lohusalık yani 6 hafta sürenin sonunda cinsel birleşme esnasında kadının kendisi için uygun olan pozisyonları tercih etmesi ve ilişkiyi kendisinin yönetmesi önerilir, ağrı ve acı duyduğu anda aynı pozisyonda kalmaya devam etmemelidir. 

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False