Lohusalık depresyonu nedir?

Yaşamının en güzel anlarından olan gebelik ve doğum sonrası dönem ruhsal bozuklukların gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Lohusalık depresyonu, doğumdan sonraki ilk 2–4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12. aya kadar devam edebilen, annede ağlama atakları, mutsuzluk ve kaygı hali, ailesine ve bebeğine karşı sevgisizliğin ön planda olduğu önemli psikiyatrik durumlardan biridir.

Haberin Devamı

DOĞUM SONRASI DEPRESYON İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Geçmişteki ruhsal sıkıntılar (depresyon, bunaltı, kaygılar), evlilikle ilgili sorunlar, ailede ruhsal hastalık öyküsü, evli olmama, istenmeyen gebelik, annelik rolü için hazırlıksız olma, ilk gebelik olması, doğum korkuları, sosyal desteğin olmaması şeklinde sayılabilir.

LOHUSALIK DEPRESYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doğum sonrası depresyonu aslında diğer depresyondan farklı değildir. Doğum sonrası depresyonun başlıca belirtileri; bebeğine yeterli olamama duygusu ve bebeğine karşı sevgisizlik, ilgisizlik, duygu durumun deprese olması, iştah değişikliği, yorgunluk, uyku bozuklukları, çocuğun bakımında güçlükler, suçluluk hissi, kendine güven azlığı, konsantrasyon güçlüğü, psikomotor gerilik ya da ajitasyon ve intihar düşünceleridir

DOĞUM SONRASI DEPRESYON TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Doğum sonrası depresyon psikoterapi, antidepresan veya antipsikotik ilaç tedavisi, ve etkili bir sosyal destek ile tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Daha şiddetli seyreden durumlarda annede muhakeme bozukluğu ve içgörü eksikliği mevcutsa yatarak tedavi gerektiren durumlarda ortaya çıkabilir. Psikoterapi sürecinde özellikle ailenin desteği çok önemlidir.

ANNELERE BU DÖNEMDE ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?

  • Yeni doğum yapmış ilk anne siz değilsiniz, bunun bilincinde olun. Tüm anneler bu dönemden geçiyor, bu nedenle tedirginliğinizi, endişelerinizi yenmeye çalışın, yalnız olmadığınızı bilin.
  • Anneliğe adım attığınız bu ilk günlerin keyfini çıkarmaya çalışın, bebeğinizi kucağınıza alın, teniniz onun tenine dokunsun, ona sevgi dolu sözler söyleyin, böylece hem siz hem de bebeğiniz çok mutlu olacaktır.
  • Bebeğinizi emzirmeyi, gazını çıkarmayı, altını açmayı zorunlu bir iş olarak görmeyin, bu dönemin geçici bir dönem olduğunu unutmayın.
  • Bebeğin altının değiştirilmesi, banyosu, uyutulması gibi emzirme haricindeki bebeğe ait diğer işlerde, ev işlerinde aile büyüklerinizin, eşinizin desteğini alın.
  • Bebeğiniz her ağladığında ilk siz koşmayın, eşinizin de bu dönemde aktif olarak çocuk bakımına katılmasını sağlayın.
  • Bebeğiniz uyurken siz de uyuyun.

Yazarın Tüm Yazıları