Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır Yazarın Tüm Yazıları

Kordon kanı nedir? Nasıl toplanır?

Gebelik süresince anne ve bebek arasındaki bağlantıyı kuran, bebeğin oksijen alımını ve beslenmesini sağlayan, kordonda bulunan kana kordon kanı adı verilmektedir. Kordon kanı, doğum sonrasında genellikle atılmaktadır. Ancak kordon kanı oldukça zengin bir kök hücre kaynağıdır. Doku ve organları oluşturacak olan kök hücreyi bu denli değerli kılan sınırsız, bölünme ve çeşitli hücre tiplerine farklılaşma yeteneğine sahip olmasıdır.

Haberin Devamı

KORDON KANI HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Kemik iliğine alternatif olan kordon kanı, günümüzde bağışıklı sistemi yanıtını arttıran veya azaltan madde olan immunmidulatör olarak kullanıldığı gibi, immün yetersizliklerin tedavisinde, kalp, kemik, kıkırdak, kas ve nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca kordon kanı günümüzde 80’den fazla hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra serebral palsi, otizm, çocuklardaki işitme kaybı, Tip-I diyabet ayrıca Parkinson gibi sinir sistemi harabiyeti, MS (multiple skleroz), romatoit artirit, osteogenesis imperfekta gibi oto-immün hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği düşünülmüş ve bunu araştırmak için yurt içi ve yurt dışında FDA ve EMA onaylı birçok klinik araştırma yapılmaktadır.

KORDON KANI NASIL TOPLANIR?

Doğum sonrasını takiben yerçekiminin etkisi ile kan akımı devam eder, doğumdan sonra kordon kanın bir-iki dakikanın içinde alınması gerekmektedir. Kan, kordon kanı bankası tarafından özel torbalara alınır.
Belirli bir miktarın altında alınan kanlar, sterilitesi bozulan kanlar kullanıma uygun olmazken uygun olan kanlar gerekli testler çalışıldıktan sonra kordon kanı bankası tarafından saklanacaktır.

Toplanan kordon kanının minimal pıhtılaşmış olup maksimum yoğunlukta olması gerekmektedir. Kordon kanı alımı doğum ve yeni doğan bakımı etkilememeli veya kordonu klamplemeye engel teşkil etmemelidir.

Kordon kanı nedir Nasıl toplanır

KORDON KANI ALIMI ANNE YA DA BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Kordon kanı alımı, temelde ağrısız bir işlemdir ve işlemin anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Bilinmelidir ki kordon kanı alımı rutin obstetrik bakım içinde değildir. Bilgi almak isteyen hastalara kordon kanı toplanmasını ve bankacılığının hekim tarafından artıları ve eksileri ile açıklanması sonrasında seçimin hastaya bırakılması gerekmektedir.

İlk kordon kanı naklinden bugüne kadar geçen 30 yıl içerisinde, sekiz milyondan fazla kordon kanı ünitesi bankalanmış ve yaklaşık on iki bin civarında kordon kanı nakil amacıyla kullanılmıştır.

Kordon kanı bankalarında saklanan ürün sayısı arttıkça, kordon kanlarının tedavi amacıyla farklı hastalıklarda kullanımı da artmaktadır. Bugüne kadar başarılı transplantasyon örnekleri olan kordon kanı bankacılığı hastalar ve hastalıkların tedavisi için ümit vermektedir

KORDON KANI ALIMINDA AİLENİN ONAYI ALINIYOR

Kordon kanı alımı işlemi, hamilelik süreçlerini kapsayan rutin bakım içerisinde yer almamaktadır. Kordon kanı toplanması işlemi hakkında gerekli bilgilendirilmeler, uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Ailenin onayının alınması halinde gerekli bilgilendirme yapılarak alım süreci başlatılır.

BEBEĞİNİZİN OLASI HASTALIKLARINDA KULLANILABİLİR

Kordon kanı kullanım amacına göre otolog ve allojenik olarak ayrılmaktadır. Otolog olarak kullanılan kanın kullanım amacı: İlerleyen yıllarda bebeğinizde herhangi bir hastalık olması durumda kullanılabilmesi için saklaması olarak tanımlayabiliriz.
Allojenik olarak kullanılan bankalarda ise kök hücre nakli gereken hastalar için, sağlık kurumları tarafından kurulmuş ve kan veren kişiden herhangi bir ücret alınmaksızın yapılan işlemleri kapsamaktadır. 

ORGAN NAKİLLERİ İÇİN UMUT IŞIĞI OLUYOR

Kordon kanı ile organ nakillerinde vücudun yeni organı reddetmemesi için kullanımı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı büro olan FDA dâhil tüm kurumlarca onaylanmıştır.

Göbek kordonu kaynaklı mezenkimal kök hücre transplantasyonunun uygulandığı tedaviler gün geçtikçe artmakta ve kordon kanı birçok hastalık için umut ışığı olmaya devam etmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları