Kim keyifli doğum yapmak istemez?

Doğum yapmaya hazır mısınız?

Haberin Devamı

Doğum kolay bir şey değildir. Hatta, doğum yapmak oldukça heyecan vericidir. Özellikle de ilk çocuğunuzsa. Doğuma hazır olup olmadığınızı aşağıdaki testi çözerek görmek ister misiniz?

1- Doğum ve doğum yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?

a) Evet
b) Hayır

2- Doğumla ilgili anlatılanlar, çevrenizden duyduklarınız sizi olumsuz olarak etkiler mi?

a) Evet
b) Hayır

3- Düzenli olarak takibi altında olduğunuz bir jinekologunuz var mı?

a)Evet
b)Hayır

4- Hamile kalmayı düşünüyorsanız bunu doktorunuzla paylaştınız mı?

a) Evet
b) Hayır

5- Hamileyseniz size en uygun doğum yöntemi hakkında doktorunuzla konuştunuz mu?

a) Evet
b) Hayır

6- Sizin tercih ettiğiniz bir doğum yöntemi var mı?

a) Evet
b) Hayır

Haberin Devamı

7- Normal doğumun sezaryene göre, ya da sezaryenin normal doğuma göre riskleri veya avantajları hakkında bilginiz var mı?

a) Evet
b) Hayır

8- Karar verdiğiniz doğum yönteminin, son anda sizin için uygun olmadığını öğrenirseniz, bu sizi korkutur mu?

a) Evet
b) Hayır

9- Ameliyat, dikiş, narkoz gibi işlemler sizi ürkütmesine rağmen sizin ve bebeğinizin sağlığı için uygun olan yöntemi doktorunuza bırakır mısınız?

a) Evet
b) Hayır

10- Normal doğum yönteminde doğumun tüm aşamalarını bilinçli olarak yaşar, bebeğinizi doğduğu anda kucağınıza alabilirsiniz. Bu durum normal doğumu seçmenizde etkili olur mu?

a) Evet
b) Hayır

EVET'ler Çoğunluktaysa

Psikolojik olarak doğum yapmaya hazır olduğunuzu söyleyebiliriz. Elbette ki her doğumun kendine özel riskleri vardır ancak önemli olan sizin için hangi yöntemin uygun olduğunu belirlemektir. Burada da doktorunuzla başlattığınız ve doğumun sonuna kadar yürüteceğiniz sağlıklı hekim hasta işbirliği belirleyici olacaktır. Hemen hemen her kadının doğum hakkında bir fikri vardır. Bütün mesele kulaktan dolma bilgiler yerine doktorunuzun vereceği yeterli ve doğru bilgiyle size uygun yöntemin belirlenmesi ve sağlıklı bir doğumun sorunsuz gerçekleşmesidir.

HAYIR’lar Çoğunluktaysa

Haberin Devamı

Doğum yapmak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek bütün kadınların arzu ettiği bir durumdur. Buna rağmen bazen geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler ya da edinilen yetersiz ve sağlıksız bilgiler, yoğun endişelere yol açabilir. Anne adayı doğumdan, özellikle normal yolla doğumdan korkabilir. Son yıllarda pek çok kadının sezaryeni tercih etmesinin en büyük sebebi de sezaryen doğumda ağrı duyulmaması şeklindeki bir inanıştan kaynaklanmaktaysa da ameliyat sonrası bazı sıkıntılar yaşanıyor olduğu da bir gerçek. Dolayısıyla hem normal hem de sezaryen doğumun kendine özel bazı sıkıntıları olduğunu bilerek, en doğru olan yöntemin, doktorla karşılıklı olarak görüşerek belirlenmesi gerekir. Doğuma hazır olmadığını düşünen ve bir takım kaygılar yaşayan anne adaylarının gerekirse hamilelik sürecinde psikolojik destek almasında fayda vardır.

Haberin Devamı

Hazırlayan: Psikolog Serap Duygulu

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları