Doğumu kolaylaştıran ortam nasıl olmalı?

Doğum sürecini geçireceğiniz ortam, doğum dalgalarının üstesinden kolaylıkla gelebileceğinizin, korkulardan arınıp bebeğinizi karşılamaya odaklanabileceğinizin, kendi mahremiyetinizi koruyabileceğinizin, bebeğinizle de iletişimde kalabileceğinizin, size özel doğum hikayenizi yaşayabilmenizin anahtarıdır.

Haberin Devamı

Tüm memeli hayvanların, doğumları için seçtiği ortamlara bakıldığında kendilerini güvende hissettikleri, mahremiyet alanı içinde izlenmediklerinden emin olduğu, karanlık ve sıcak ortamlarda doğum yaptıkları bilinmektedir. 

Gündüz dahi olsa, loş bir ortam, kargaşadan uzak bir doğum tabii ki, size özel hazırlanmış kokular- müzik, hamilelik boyunca çalışılmış gevşeme seansları, masajlar... Kısaca sizi siz yapan değerlerinizin tamamlayıcısıdır. Doğumun hatırlanmaya değer, mucizesini içinde barındıran hormonlarınızın da salgılanması için her şey hazır…

Böyle bir ortamda duygusal ihtiyaçlarınız da fiziksel ihtiyaçlarınız da daha kolay karşılanır. İyi doğum enerjisi dolu bir atmosfer.

Günümüz doğumlarını düşününce, böyle bir ortamda her şey daha dingin her şey daha kolay olmaz mıydı?

Haberin Devamı

Hastane ortamı dahi olsa, kendinize özel alanını yaratabilirsiniz. Bunu bazen siz bazen de size özel ebeniz kolayca sağlayabilir.

Bunu yapmadan önce ise, sizin doğumunuz ile kurduğunuz hayaller-beklentiler, doğum yapacağınız hastanenin seçimi, doğum ekibiniz ile aynı dili konuşmanız önemlidir. Doğumunuza katılacak herkes aynı beklenti ve dili konuşup sizin ne yaptığınızı anlaması, sakin ve huzurlu bir ortama ihtiyacınız olduğunu anlamaları önemlidir. 

Tüm bunlar için ise uzun gibi gelen ama göz açıp kapayıncaya kadar geçen hamilelik dönemi boyunca hazırlık gerekmektedir.

Doğumunuz yaklaştıkça doğum yapacağınız hastaneyi ziyaret etmek, doğum servisi ve doğumhane ebeleri ile tanışmak, hayal ettiğiniz doğum hakkında onlar ile konuşup size desteklerini istemek. Konaklayacağınız örnek odayı, doğum yapacağınız doğumhaneyi görmek (müsait ise) size kendinizi iyi hissettirecektir. Öncesinde yapılacak evrak işleri varsa, doğum anında geldiğinizde onları halletmiş olacağınızdan zaman kazanırsınız. Ayrıca doğumunuzu hayal ederken görselleştirmelerinize o odayı ve doğumhaneyi kattığınızda da doğum anında çoğunlukla beyaz önlüklü korkusundan da bu şekilde uzaklaşıp, güvende hissedersiniz.

Sakin bir ortam içinde doğum anında sizinle bulunacak aile bireyleriyle de aynı dili konuşmak önemlidir. Eğer doğurmanız konusunda sizi kıyas içine sokacak, doğuma bakış açısı sizinkinin tam zıttı olan, mahrem süreci yanında yaşamaktan çekindiniz aile büyükleriniz var ise doğum anında sizi konuşmaları ile demoralize edebileceğini düşünüyorsanız doğum ortamında yalnız kalmanız doğumun ilerlemesi açısından önemlidir.

Haberin Devamı

Doğumun kahramanı sizsiniz. Doğumunuz bebeğinizin hazırım kararı ve sizin aktif katılımınız ile gerçekleşirken; aynı doğum bir daha asla yaşanmayacak. Siz bir daha doğursanız bile o hikâye doğan bebeğinize özel kalacak.

Yazarın Tüm Yazıları