GeriDoğum Doğum yaklaştığında bebeğin başı ters duruyorsa ne yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum yaklaştığında bebeğin başı ters duruyorsa ne yapılır?

Doğum yaklaştığında bebeğin başı ters duruyorsa ne yapılır?

Normal doğumda bebeğin başının önce çıkıyor olması gerekir. Dolayısı ile bebeğin kafasının doğum yaklaştığında aşağıda olması gerekir? Ancak bazen bebeklerin başı yukarıda olur. Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Bebeğin duruş pozisyonu dışarıdan elle değiştirilebilir mi?

Doğum yaklaştığında bebeğin başı ters duruyorsa ne yapılır

ANNE KARNINDA TERS ŞEKİLDE DURAN BEBEKLER İÇİN DOĞUMDAN ÖNCE DIŞARIDAN MÜDAHALE EDİLEBİLİNİR Mİ?

Kadın hastalıkları & Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe:Eksternal sefalik versiyon, yani doktor tarafından bebeğin başının yukarıda olması veya bebeğin vücudunun yatay durması durumunda onu normal doğuma uygun hale getirebilmek için başının dışarıdan elle aşağı çevrilmesidir. Doktor iki eliyle bebeğin vücudunu anne adayının karnından hissederek ve onu dışarıdan kavrayarak bebeği anne karnında çevirir. Bu manevra özellikle 2 ve daha fazla doğum yapmış olan anne adaylarında başarılı olabilir, zira karın cildi bu durumlarda daha gevşektir ve bebek dışarıdan daha rahat kavranabilir. İlk doğumu olacak anne adaylarında ise oldukça zordur ve genel anestezi altında yapılması gerekebilir.

BEBEĞİN ELLE MÜDAHALE İLE ÇEVRİLMESİ RİSKLİ BİR İŞLEM MİDİR?

Bu müdahalenin en önemli komplikasyonu bebeğin eşinin yani plasentasının elle müdahaleye bağlı olarak yerinden ayrılma ve böylece hem bebek ve hem de anne için risk yaratabilme olasılığıdır. İşlemin hastanede ameliyathane koşullarında yapılması bu nedenle önemlidir.

Doğum yaklaştığında bebeğin başı ters duruyorsa ne yapılır

BU KONUDA TECRÜBELİ HEKİMLER TARAFINDAN UYGULANMALI

Günümüzde daha az sıklıkla uygulanmakla beraber anne adayının sezaryen olasılığının ortadan kaldırılması gibi bir avantajı olması nedeniyle bu konuda tecrübeli hekimler tarafından uygun anne adaylarında uygulanabilir.

İlk gebeliği olan anne adayları için bu müdahaleyi risklerinin daha fazla olması nedeniyle önermemekteyim.

Doğum yaklaştığında bebeğin başı ters duruyorsa ne yapılır

Ebe- Doğuma Hazırlık Eğitimcisi Pınar Mallı anne karnında bebeğin pozisyonunun nasıl değiştirildiğini anlatıyor.

  • Eller anne karnında koyulur, bebeğin sabitlenemsi sağlanır.
  • Ultrason klavuzluğunda bebeğin başını döndürülmeye çalışılır.
  • Bebek kordonun baskı altında kalmaması ve bebeğin eşinin zarar görmemesi için bebeğin sağlığı sürekli monitöreden izlenir.
  • Bu işlem için en iyi zaman, doğumdan hemen önce ya da henüz başladığı dönemdir.

2010 yılında Hollanda’da yapılmış olan araştırmada; 37. haftadan sonra makat prezentasyondaki fetusların eksternal sefalik versiyon ile baş gelişe çevrilmesinin sezaryen oranlarını azaltabilecek güvenli bir prosedür olduğunu gösteren bulgular mevcuttur. Ancak ülkemizde sıklıkla uygulanan bir yöntem değildir.

Doktorunuzun bu konudaki tecrübesi çok önemlidir. Gebeliğin son zamanlarına kadar bebekler yan ya da makat pozisyonda olabilir. Yüz gebeden dört gebe oranında doğum anına kadar dönemeyen makat geliş dediğimiz bebekler vardır. Bebeğiniz ters de olsa normal doğum yapabilirsiniz ya da ters duruşu etkileyen birçok sebeple sezaryen de olmanız gerekebilir. Bu dünyanın sonu değil, anneliğin başlangıcıdır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False