Doğum tipine neye göre karar verilmeli?

Normal doğum ve sezaryen arasında kalan anne adayları mutlaka okumalı!

Haberin Devamı

Ebeveynlerin gebelik süresince en çok düşünüp karar vermekte zorlandıkları konulardan biridir doğum şekli. Normal doğumun da sezaryen doğumun da kendine göre avantaj ve dezavantajlarının bulunduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, anne bebek sağlığının uzmanlar tarafından birincil derecede önem taşıdığının altını çizdi. Tıraş, doğum şekline neye göre karar verilmesi gerektiği konusunda ebeveynleri aydınlattı.

Anne adayının kendi bebeğinin sağlığı ya da acılı bir doğumdan korkması açısından arada kalınan bu ikilemde neye göre karar verileceği iyi bilinmesi gereken bir konudur.

HER İKİ DOĞUM TİPİNİN DE AVANTAJLARI VAR

Normal mi yoksa sezaryen doğum mu ikilemine yanıt bulabilmek için hekimlerin bazı şeyleri incelemesi ve göz önünde bulundurması gerekir. Birtakım durumlarda normal doğum mümkün olamaz ve doktorlar bu tip hallerde anne babanın kararına bakmaksızın sezaryen uygulamalıdır. Her iki doğum şeklinin de kendine ait avantajları ve dezavantajları vardır. Sezaryen tipi doğum, normal doğuma nazaran daha acısız olsa bile sonuçta bir ameliyattır ve riskleri de her ameliyatta olduğu gibi vardır.

DOĞUM TİPİ SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?

Anne ya da bebeğin sağlığını tehdit edebilecek bir durum ortada yoksa çiftler iki doğum tipi arasında seçimini yapmalıdır. Gebe, acı çekeceğini düşünüyorsa sezaryen ameliyata yönelebilir ancak eğitimli sağlık personelinin ve ebelerin yönlendirilmesiyle doğum sancılarıyla nasıl baş edebileceğini öğrenebilirse normal doğumu da düşünülebilir. Mümkün olduğu takdirde normal tipte doğum kadın doğum uzmanlarınca tercih edilir.

Sonuç olarak, normal doğum mı yoksa sezaryen doğum mu ikileminde kalan çiftler, bu konuya kadın doğum uzmanı ile birlikte karar verebilirler.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları