Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer

Doğum sonrası saç dökülmesi normal mi?

Saç dökülmesinden şikayetçi olan yeni annelere öneriler...

Haberin Devamı

Saçlar üç farklı evrede gelişimlerini tamamlarlar. Normalde kıl kökleri farklı farklı evrelerdedir. Herhangi bir dönemde saçların % 10’u geçiş ya da dinlenme evresindedir. Günlük olarak 50 ila 100 adet saç kılı dökülmesi normal olarak kabul edilir. Bazı durumlarda bu oranlarda değişiklikler oluşur ve aşırı saç dökülmesi gelişir. Kadınlarda gelişen bu ani ve aşırı saç dökülmesinin sebeplerinin başında doğum gelir. Doğum sonrası saç dökülmesi çok sık rastlanılan bir problemdir. Gebelik döneminde sıklıkla dökülme yaşanmazken, doğum sonrası hormonların normal seviyelere inmesi ile birlikte dinlenme evresindeki tüm saçların yoğun bir şekilde dökülmesi ile sıkıntılı bir süreç başlar. Ancak bu durum normal şartlarda en fazla bir iki yıla kadar düzelir, saçlar normal düzeyine gelir.

Haberin Devamı

DOĞUM SONRASI SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI ÖNLEMLER

Öncelikle bu tür bir problem yaşayan hastalar rahatlatılmalı ve bu durumun doğum sonrası sık karşılaşılan bir şey olduğu anlatılmalıdır. Kıl köklerinin ve kıl şaftının tamamen normal olduğu, hiç zarar görmediği doğum yapmış kadınlara açıklanmalıdır. 

Saç dökülmesinin çok yoğun olduğundan şikayet eden ve yakın zamanda doğum yapmış bir hastanın mutlaka diğer kan tetkiklerinin yapılması gereklidir. Eksik vitamin ve minerallerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Demir eksikliği, vitamin eksiklikleri, çinko eksikliği, tiroid bezi hastalıkları açısından tetkik edilmelidir. Herhangi bir bozukluk olması halinde bu eksikliğe yönelik destek verilmelidir. Herhangi bir eksiklik ya da bir anormallik olmaması durumunda saçı destekleyen vitamin ve minerallerden zengin meyve sebze ağırlıklı bir diyet uygun olacaktır. Ayrıca bu dönemde saça zarar verici uygulamalardan kaçınılmalı, saçlar olabildiğince doğal bir şekilde desteklenmelidir.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı
Dr. Cansel Köse Gürer

AY AY BEBEK GELİŞİMİ