GeriKişisel Bakım Doğum Sonrası Karın Germe Ameliyatı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum Sonrası Karın Germe Ameliyatı

Doğum Sonrası Karın Germe Ameliyatı

Doğum sonrasında herkes ameliyat olabilir mi?

Hemen hemen tüm kadınlar, doğum sonrası sarkan karnından şikayetçi oluyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Profesörü Dr. Sühan Ayhan, bu durumdan muzdarip kadınlara çözüm yöntemleri sunuyor.

Kadın vücudu, gebelik ve emzirme sırasında bebeğini besleyebilmek için yağ depolama eğilimindedir. Yeni yağ hücrelerinin oluşumu, sadece çocukluk ve ergenlik döneminde değil, gebeliğin son 3 ayında da meydana gelmektedir. Yağ hücreleri kendiliğinden yok olmamakta; diyet ve egzersiz ile içi boşaltılabilmekte ancak her zaman enerji depolamaya hazır bir şekilde beklemektedir. Bu nedenle doğum sonrası kiloların verilmesi, gebelik öncesi ile karşılaştırıldığında daha zor olmaktadır.

Estetik Karın Germe Ameliyatı Nedir?

Doğumlar, kilo alıp verme, spor yapmama ve yaşa paralel karın derisinde sarkma neredeyse kaçınılmazdır. Karın germe ameliyatı, başka sağlık problemi olmayan kişilerde, karın derisindeki sarkıklığı gidermek, fazla yağ birikimini ve çatlakları yok etmek amacıyla yapılır. Sarkık karın derisi, gebelik çatlakları ile birlikte ameliyatla çıkarılır. Bu sırada karın veya göbek fıtığı varsa bu onarılır, gevşek karın kasları takviye edilir. Gereğinde tamamlayıcı işlem olarak yağ çekme (liposuction) eklenebilir. Bu işlem sayesinde düz bir karna sahip olmak mümkündür.

Kimler Bu Ameliyat için Uygundur?

Karın germe ameliyatı için en uygun adaylar, genel olarak vücut formunu korumuş, ancak karın bölgesinde diyet ve egzersize cevap vermeyen aşırı yağlanma, sarkma veya çatlaklardan şikayetçi olan hastalardır. Aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahip olan kadınlar, estetik karın germe ameliyatı için iyi bir adaydır:

1. Karın derisinde sarkma ve fazlalık

2. Deride çatlaklar

3. Birbirinden ayrılmış ve zayıflamış karın kasları

4. Karın bölgesinde toplanmış yağlanma

Bu durumlardan bir veya birkaçına sahip olan ve estetik karın germe ameliyatı yaptırmayı düşünen bir kadının bir plastik cerraha başvurması gerekir. İlk muayene esnasında plastik cerrah, hastanın beklentilerini anlamaya çalışacak ve karın derisinin esnekliği ve gevşekliğini, karın bölgesindeki yağlanma miktarını ve karın kaslarının durumunu değerlendirerek, hastanın ameliyat için uygun bir aday olup olmadığına karar verecektir.

Ameliyat Nasıl Yapılıyor?

Girişim genel anestezi altında, bir hastanede ve bir plastik cerrah tarafından uygulanmalıdır. Karın germe ameliyatı, kasıklardaki kıllı alanın hemen üzerinde sezaryen izine uyan bölgede, kasık bölgesine doğru uzanan yatay bir kesiden yapılır ve 2 ile 4 saat sürer. Kesinin uzunluğu, gevşekliğin miktarı ve çıkartılması planlanan cilt fazlasının miktarına göre değişir. Karın kaslarındaki ayrılma, iç dikişlere yaklaştırılır ve karın duvarındaki kas yapısı güçlendirilir. Cildin fazla kısmı karın derisi aşağıya gerilerek uzaklaştırılır.

Gergin deri üzerinde göbek yeniden yerleştirilir. Kesi hatları, estetik ve görünmeyen dikişlerle kapatılarak ameliyat sonlandırılır. Karın germe ameliyatı iz bırakan bir ameliyattır. Ancak bu iz mayo ya da iç çamaşırı içinde gizlenebilen bir izdir. İzler, kişinin devamlı giydiği iç çamaşırı ve bikini tipine göre dışardan görünmeyecek şekilde planlanabilir. Ayrıca göbek çevresinde de iz kalır. Bunlar 1 yıllık bir süreç içinde ancak çok yakından bakıldığında görülebilen izler haline dönüşür.

Estetik karın germe ameliyatının bu klasik tipinden başka bir de " Mini Abdominoplasti" denilen şekli vardır. Bu ameliyat sadece göbek altında inatçı yağ birikimi ve sarkıklık olanlara uygulanır. Bu ameliyat sezaryen ameliyatı kadar iz bırakır. Göbek çevresinde iz kalmaz. Diğerine göre daha hafif bir ameliyattır.

Ameliyat Sonrası Ne Yapmalı?

Estetik karın germe ameliyatı iyi ve kalıcı sonuç veren bir ameliyattır. Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Hafif ağrı, şişlik, karın derisinde uyuşukluk, morumsu renk değişimi olabilir. Ancak bunlar kısa sürede kendiliğinden geçer. Hastanın günlük yaşantısına dönüşü 2-3 haftayı bulur. 3 ay ağır sporlardan kaçınmalıdır. Ameliyattan sonra 4-6 hafta kadar korse kullanılması gerekmektedir.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False