Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Doğum sonrası akıntım ne kadar devam edecek?

Doğum sonu kanamaların ve akıntıların ne zaman biteceğinin anneler tarafından merak edildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç bu konuda açıklamalarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Doğum sonu kanama ve akıntıların ne zaman biteceği, anneler için büyük merak kaynağıdır. Doğum eyleminin bitmesi ile yaklaşık olarak 150 gramdan 2 kiloya ulaşan rahmin yeniden eski haline gelme sürecine başlayacaktır. Ancak bebeği beslemek amacıyla büyümüş ve damarlanması artmış olan rahim bir anda eski haline dönemez. Yaklaşık dönüş süresi 40 gün kadardır. Bu dönemde kas ve damar dokuları kontrollü hücre ölüm sistemi apoptozis ile eski haline dönecektir. Bu süre kadını rahatsız edebilir. Çünkü bu süre boyunca kandan akıntıya doğru dönüşen bir vajinal sekresyon olacaktır.

8 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT!

Bu akıntıların normal süresinden önce veya sonra bitmesi enfeksiyona veya kansızlığa sebep olabilir. Ortalama olarak rahmin eski haline dönüş süresi 4-8 hafta kadardır. Doğumdan hemen sonra başlayan kanama ve akıntılar lohusalık sonuna kadar sürer. Kanama veya akıntıların hiç gelmemesi istenen bir durum değildir çünkü doğumda ve sonrasında rahimden atılması gereken kanlar, pıhtılar ve içeride kaldıysa mikroplar için besin yeri oluşturacaktır. Bu da 'endometrit' ismini verdiğimiz tehlikeye ortam hazırlayıcıdır. Doğum sonrası lohusalıkta gelen akıntılar ilk başta kırmızı ve kanlıdır. Daha sonra akıntının rengi zamanla açılır ve sulu kan şeklini alır.

Haberin Devamı

Doğum sonrası akıntım ne kadar devam edecek

DOKTORUNUZA DANIŞIN

Lohusalığın son günlerinde ve biteceği döneme yakın kan şeklinden akıntı şekline doğru dönüşecek ve rengi şeffaf olacaktır. Kanamanın süresi çok uzadığı takdirde içeride bebeğin eşine ait doku kaldığının habercisi olabilir ve bu durumda mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir. Yine kanamanın uzaması involusyonun iyi olmadığının ya da hormonal olarak kadının kendine gelemediğinin bir habercisi olabilir. Uzamış kanama kadını güçsüz bırakacaktır. Bu durumda demir ve vitamin desteği alması gerekebilir. Lohusalıkta süt üretimi için de enerji harcayan kadına bu süre rahatsız edici gelebilir ve ağır bir yorgunluğu beraberinde getirebilir. Akıntıların 4-8 haftadan önce bittiği zamanlarda da koleksiyon ve enfeksiyon riski nedeniyle doktorunuza danışmanız ve muayene olmanız sizin için iyi olacaktır.

Haberin Devamı

AY AY BEBEK GELİŞİMİ