GeriDoğum Doğal Tüp Bebek Dönemi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğal Tüp Bebek Dönemi

Doğal Tüp Bebek Dönemi

Çocuk isteyenler için umut ışığı!

Bebek sahibi olmak isteyenler için en doğal yöntem olan “Doğal Tüp Bebek”, anne baba adayları için yeni bir umut ışığı. Bu yöntemi uygulamaya başlayan Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, düzenli adet gören hastalarda doğal tüp bebek tedavisinin birçok avantajının olduğunu vurguluyor.

Japonya ve Kore’de neredeyse tüp bebek hastalarının yarısının doğal tüp bebeği tercih ettiğini belirten Dr. Özörnek, ilk olarak 1978 yılında yapılan tüp bebeğin de doğal tüp bebek yöntemi ile yapıldığına dikkat çekiyor.

Adet Döneminde Oluşan Yumurtalar Kullanılıyor

Kadınlar her adet döneminde bir yumurta üretir ve yumurtlar. Tüp bebekte amaç birden fazla yumurta üreterek daha fazla yumurtayı döllemek iken, bunun için kullanılan ilaçlar hem yan etki açısından hem de tedavi maliyeti açısından hastaları rahatsız etmektedir. Doğal Tüp Bebek yönteminde ise kadınların normal adet döneminde oluşacak olan yumurtası, yani doğanın seçtiği yumurtaya tüp bebek işlemi uygulanır. Burada önemli olan nokta yumurtanın ilaç zoruyla değil tamamen doğal olarak o ay için seçilen yumurta olmasıdır. Doğal Tüp Bebek tedavisi düzenli adet gören her kadına uygulanabilmektedir. Ancak yumurta rezervi yani yumurta sayısı düşük olan kadınlarda tercih edilmeyen bir yöntemdir.

Bu Tedavinin Diğerlerinden Farkı Ne?

Tedavi sırasında ilaç kullanımına bağlı olarak karında şişlik, ağrı ve bulantı gibi yan etkiler görülmüyor. Yumurtalıkların aşırı uyarımı sonucu oluşan yan etkiler görülmez. Hormonlar aşırı artmadığı için tedavi sürecinde kan testine gerek yoktur. Hastaların kliniğe geldikleri gün sayısı azalır ve dolayısıyla hastanın günlük hayatı fazla etkilenmez.

Yumurta toplamı işlemi 5 dakika kadar sürer ve çok hafif anestezi kullanıldığı için hastalar operasyondan 15 dakika sonra taburcu edilir. Doğal tüp bebekte çoğul gebelik riski yoktur. Bu yöntemi cazip kılan bir diğer avantaj ise yöntemin düşük maliyetli olması ve gebelik oluşmadığı takdirde bir sonraki ay tekrar tedaviye devam edilebilmesidir. Özellikle tüp bebek tedavilerinde hastalarda oluşan yüksek stres doğal tüp bebek tedavisinin çok kolay olması sayesinde aşılabilmekte, bu da gebelik oranlarının artmasına sebep olmaktadır.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False