Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo

Bedeninizi doğuma hazırlamak için bunları yapın!

Korkusuz ve keşkesiz bir doğum için doğuma hazırlık eğitimi alın.

Haberin Devamı

Bir kadın, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren keyifli, heyecanlı, stresli, duygusal ve daha sayamadığımız pek çok olumlu ve olumsuz duygunun bir arada hissedildiği bir döneme girer. Peki, anne adayı korkusuz ve keşkesiz bir doğum için kendisini doğuma nasıl hazırlamalıdır? Doğum Psikoterapisti, Doula ve Doğuma Hazırlık Eğitimcisi Sibel Deniz Toledo anlatıyor.

Hamilelik başladığı andan itibaren vücuttaki hormonal aktivitenin değişmesi bu süreçteki çalkantıları arttırır. İlk haftalar ve aylar adeta ısınma turlarıdır. İlk trimester geçip ikincinin ortalarına varıldığında belirginleşmeye başlayan göbek ve bebeğin hareketlerinin yavaş yavaş hissedilmesiyle kadında hamileliğe ve anne olacağına dair farkındalık artar. Doğuma ve bebeğe hazırlanmaya başlama vakti gelmiştir.

KORKUSUZ VE KEŞKESİZ BİR DOĞUM İÇİN...

Doğuma hazırlık denince belki de pek çok kişinin aklına; hastane ve doktor seçimi, doğum çantasının hazırlanması, bebeğin odasının ve eşyalarının hazırlanması, bebek ve çocuk bakımına dair bilgilenme gibi şeyler gelebilir. Aslında işin yüzde ellisi bunlarsa diğer yüzde ellisi de doğumun kendisine hazırlanmak ve bu sayede korkusuz, keşkesiz bir doğum ile bebeğinize kavuşmaktır. Bunun için doğuma hazırlık eğitimine katılmak, bununla ilgili kitaplar okumak (Hypnobirthing: Mongan Yöntemi, İçgüdüsel Doğum gibi) oldukça faydalı olacaktır.

DOĞRU VE YETERLİ BİLGİ KORKUNUN PANZEHİRİDİR.

Doğuma hazırlığın ilk adımı doğumun ne olduğunu, rahmin bu süreçte nasıl çalıştığını, bebeğin doğum kanalından nasıl ilerlediğini öğrenmektir. Doğru ve yeterli bilgi korkunun panzehiridir. Doğumda oluşabilecek komplikasyonları detaylarıyla bilmenize gerek yok o doktorunuzun işi. Sadece size doğum esnasında herhangi bir tıbbi müdahale yapılması gerekir ise neden yapıldığını anlayacak ve kendi payınıza düşen sorumluluğu alacak ve tıbbi açıdan gerekmediği sürece rutin müdahaleleri istemediğiniz durumda red edebilecek kadar bilgi donanımınız olması yeterli.

BEDENİNİZİ DOĞUMA HAZIRLAMAK İÇİN BUNLARI YAPIN!

Doğuma hazırlığın bir diğer aşaması ise bedeninizi doğum için hazırlamaktır. Bunun için gerekli gevşeme ve nefes tekniklerini öğrenmek, uygun egzersizlerle bedeni çalıştırmak (hamile yogası gibi) ve bunları doğuma kadar bol bol tekrar etmek gerekir. Böylelikle bunları doğum esnasında rahatça kullanabilir ve doğumunuzu kolaylaştırabilirsiniz. Doğum dalgalarını nefeslerle çok daha rahat karşılarsınız. Gevşeme tekniklerini kullanarak tüm doğum süreci sakin ve gevşemiş kalmayı başarabilir böylece korku-gerginlik-ağrı çemberine girmeyerek kolay, huzurlu, rahat ve bedenin mükemmel bir uyum içinde çalıştığı bir doğum deneyimi yaşayabilir.

DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ ALIN

Doğuma hazırlık eğitimi; anne adayına doğumun doğal sürecini anlatmalı ve kafadaki soruları yanıtlamalıdır. Burada amaç bilgilendirmek ve kaygıyı en alt düzeye indirmek olmalıdır. Eğitimde gevşeme ve nefes teknikleri en yalın şekliyle uygulamalı olarak öğretilmeli ve doğuma kadar bu tekniklerin pekiştirilmesi için bol bol tekrar edilmesi teşvik edilmelidir. Anneye doğum tercihlerini belirlemede yardımcı olunmalıdır. Korku ve kaygı düzeyi yüksek olan gebeler ayrıca profesyonel destek almak üzere yönlendirilebilirler.

Son olarak doğuma hazırlığın psikolojik boyutunda anne adayı doğuma, anneliğe, kadınlığa ve doğum sonrasına dair kaygıları ile ve bunların yanı sıra kendi doğumu, kendi annesi olan ilişkisi ile de çalışmalıdır. Tüm bu saydıklarım doğum sırasında karşımıza doğumun ilerlemesini yavaşlatan hatta durduran bir faktör olarak çıkabilir. Bu alanlarda sıkıntı hisseden bir anne adayı doğumdan önce mutlaka profesyonel destek almalıdır.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?