Bebeğiniz doğuma hazır mı?

Uzun gibi gelen ama göz açıp kapayınca kadar geçen gebelik süresince, neler neler kafaya takılır di mi? Onlardan biri de bebeğin doğum için dönmesidir.

Haberin Devamı

Bebeğinizin, bedeninizdeki yuvası rahminizdir. Orada güvendedir. İçinde amniyon sıvı vardır. Orada yüzer, taklalar atar, tekmeleri ile sizi heyecanlandırır bazen de kaburganızın hemen altına yerleşir ve nefesinizi bile kesebilir. Bazen tüm hareketleri o kadar karınızdan bellidir ki eli mi, ayağı mı, poposu mu başı mı diye tahminlerde bulunursunuz. Sıklıkla yer değiştirdiği için de bu tahminler her defasında tutmayabilir.

Bebeğinizin anne karnındaki pozisyonu sizin için de sizi takip eden doktorunuz ve ebeniz için de önemlidir. Normal bir doğumun Dünya Sağlık Örgütü’nün de tanılamasında olduğu gibi baş geliş olması beklenmektedir. Tabii bebeğinizin pozisyonu, hayalini kurduğunuz doğuma negatif duygular yaratmamalıdır. Gebelik ve doğum en çok da sürprizlere gebedir.

Haberin Devamı

Bebeğiniz doğuma hazır mı

PEKİ BEBEKLER NE ZAMAN DÖNER?

Bebeklerin çoğu yer çekimin etkisiyle, içgüdüsel olarak vücuduna göre ağır olan başı yumuşayan rahim ağzına doğru döner. Çoğu bebek için bu 32. ve 36. haftalar arasındadır. Bazı bebekler ise, doğumdan birkaç gün öncesine kadar anneleri, doktorları ve ebelerini merakta bırakabilirler.

PEKİ BEBEKLER NEDEN DÖNMEYEBİLİR?

Bebeğin tahmini haftasına göre daha küçük olması, rahimde şekil bozuklukları varsa, amniyon sıvısı fazla ise, ikiz- üçüz gebelik varsa, daha önceki gebeliklere bağlı olarak rahim kasları gevşekse bebeğin pozisyonu yan ya da makat olabilir. Yüz gebeden üç dört oranında doğum anına kadar dönemeyen makat geliş dediğimiz bebekler vardır. Böyle durumlarda doğum şekli ise, doktorun tecrübesi ve aileyi bilgilendirmesiyle karar verilen bir süreçtir. Makat doğum da yapabilirsiniz, sezaryen de olabilirsiniz. Önemli olan kavuşmadır. Doğum kazananı kaybedeni olan bir maç değildir.

Bebeğiniz doğuma hazır mı

BEBEĞİN ANNE KARNINDAKİ DURUŞU NASIL ANLAŞILIR?

Ebelerin anne karnından elle yaptığı dört aşamalı "Leopold Manevraları"yla bebeğin anne karnında kaçıncı haftada olduğu, sırtının yeri, doğum kanalına gelen kısım ve son haftalarda doğum yoluna girip girmediği kontrol edilir.

Gebelik takibi yapan doktor ise, ultrason muayenesi ile bebeğin anne karnındaki pozisyonuna bakabilir.

BEBEĞİN NORMAL POZİSYONUNDA OLMASINI SAĞLAMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Neden dönmemiş olabileceğine dair olasılıkları değerlendirin

Haberin Devamı

- Beden dengesi, karnın öne doğru büyümesi ile değişen denge merkezine ayak uydurma. Hareketsiz yaşam.
- Bebeğinizin baş büyüklüğü- haftalık gelişimine uygunluğu takibi,
- Kalça kemiklerinize ait öncesinde bir kaza ve doğuştan gelen bir anormallik,
- Doğumun gerçekleşme şekline ait korkular,

Bebeğiniz doğuma hazır mı

Bu soruları kendi iç sesinizi duyabileceğiniz şekilde cevaplayın. En az bir tanesi evet ise, ebe ya da doktorunuz ile iletişime geçin.

Ebeniz tarafından size önerilenler bebeğinizi döndürmek için değil hareket etmesini teşvik etmek amacıyla yapılabilir. Yan etkisi olmayan uygulamalardır. Günlük hayat içinde de gebelik yaşam tarzı haline de getirebileceğiniz önerilerdir.

Haberin Devamı

Hareket edin; yerçekimin aşağıya çeken etkisini kullanmak önemlidir. Gebelik bir hastalık değildir. Doktorunuz tarafından size bir risk bilgisi verilmemiş ise, normal hayatınızı yaşamaya devam edin. Düzenli olarak yapılan yürüyüşler- merdiven inip çıkma en basit hareket etme yoludur.

Doğru duruş; denge uyumlu bir kalça kemikleri için çok önemlidir. Sürekli oturur ve omurilikleri C yapan pozisyonlarda çok kalmamaya özen gösterin. Bilgisayar başında uzun saatler geçirmek, bacak bacak üstüne atmak, kaçanın aşağıya indiği oturuş pozisyonlarından uzaklaşmak gerekir.

Yüzme; suyun tüm beden ve zihin üzerinde rahatlatıcı etkisi sebebiyle gebelikte en iyi gelen aktivitelerden biridir. Suyun verdiği gevşeme hissi tüm dokuları olduğu gibi rahmi de etkiler ve bebeğin pozisyon değiştirmesine de yardımcı olabilir. Baş aşağı suda durmak da denenebilir. Tabii mevsime göre değişkenlik gösterebilir, girilecek su enfeksiyonlar açısından da dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

Anne karnında bebek ile iletişim: Yapılan bilimsel çalışmalar anne bebek bağlanmasının temellerinin anne karnında atıldığını bizlere gösteriyor. Bebek ile anne karnında konuşmaya başlamak, iletişime geçmek, doğum için pozisyonunu alması için telkinlerde bulunmak onun içsel dünyasına da uyarılar vermeye yardımcı olacaktır.

Yoga; gebelikte yoga alanında eğitimlerini almış yoga eğitmeninin yoga pratiklerine katılmak. Hem beden esnekliğini sağlarken, ruhen de dinginlik sağlar. Karnın büyümesi ile değişen kas ve iskelet sisteminin ağrılarının azaltılmasını ve doğru beden duruşu sağlar.

Olumlu düşünme; gebelikte meydana gelen değişimler, doğumun gerçekleşme şekline, anne olmaya ilişkin korkulardan arınmak. Sizi olumlu yönde etkileyen gerçek ve sosyal medya çevresini dikkatli seçmek çok önemlidir.

Haberin Devamı

BEBEĞİN DÖNMESİNE YARDIMCI OLABİLECEK DOĞAL YÖNTEMLER NELERDİR?

Doğumlarını evde ebe yardımı ile yapmış ve son iki doğumunu tek başına gerçekleştirmiş, doğum bilgeliği ve doğumlara desteği tam kayınvalideme o dönemde dönmeyen bebekler olduğunda ne yapıyordunuz diye sorduğumda aldığım cevabı sizlerle paylaşmak isterim asıl açıklamalara geçmeden;

“Köyün güçlü – iri yapılı dört erkeğini çağırırdık, onlar bir sedirin üzerine çıkar, bebeği ters duran gebeyi baş aşağıya silkelerlerdi” dedi.

Şimdi ben sizin “yok artık” yorumlarınızın devamında daha yumuşak doğal yöntemleri yazıyorum.

Hipnoz- telkin- imajinasyon:Derin bir gevşeme hali diyebiliriz hipnoz için. Hipnozu uygulayan kişilerin telkinleriyle meditasyon benzeri bir hal gibi de düşünebilirsiniz. Korkulardan arınıp, gevşemeye yardımcı olup, bebeğinizin hareketlenmesine sebep olur. Rahatlatıcı bir müzik eşliğinde İmajinasyon, düzenli olarak gevşeme halinde bebeğin kolayca döndüğün hayal edilmesi de doğal bir yöntemdir. HypnoBirthing bu konuda iyi bir kaynaktır.

Rebozo tekniği: İspanyol ve Meksikalı ebelerin çoğunlukla başlarına ya da sırtlarına sardığı bir şaldır aslında. Hızlı bir gevşeme, rahatlama sağlayan bir metottur. Bedene direkt dokunulmadan şallar ile kıyafetiniz üzerinden rahatça yapılabilir. Bedeni gevşetir. Nefes alışverişini düzenlenir. Oksijen rahim kaslarına ve bebeğe daha rahat gider, bebeğin normal pozisyonuna gelmesine yardımcı olur.

Moxxa terapi: Asıl işleyişi akuprasör noktaları uyarmaktır. Üç bin yıldır da Çin tıbbında uygulanmaktadır. Puro gibi kalınlığı olan bir çubuktur ve yakılır. Ayak küçük parmak tırnağının yanında ki akuprasör noktaya sıcaklığını hissedecek derecede beş dakika süreyle tutulur. Diğer ayakta da aynı işlem yapılır. Bir hafta boyunca her gün iki tur- toplam yirmi dakika olarak uygulanır. Sonra doktor ya da ebe muayenesi olur, eğer dönmemiş ise dört beş gün ara verip tekrar yapılır. Burada amaç, akuprasör noktaya yapılan uygulama leğen kemiğinde ısınma sağlıyor, bu da bebeği harekete geçiriyor bebeğin dönmesini sağlıyor.

Karyopraktik uygulamaları: Karyopraktik Derneği “Kayropraktik nöromuskuler-iskelet sisteminin rahatsızlıklarının tanı, tedavi ve önlenmesinde ve bu rahatsızlıkların genel sağlık üstündeki olumsuz etkisi ile ilgilenen bir sağlık mesleğidir. Çıkık olmadan normal mekanik hareketliliğini yitirmiş eklemleri manipüle etmek, düzeltmek ve elle uygulanan teknikler üzerine yoğunlaşır” tanımlıyor. Burada önemli olan bir nokta uygulayıcının hamilelikte pelvik denge çalışabilen webster sertifikasına sahip olmasıdır. Bebek döndürmede, sırt ve bel ağrılarında da etkili bir yöntemdir.

Ters durmak: Kalça kemiklerinin yukarıda durmasını sağlamaktır. Ütü masasını koltuğa yaslayıp ters uzanmak, yoga pozları, su içinde ters durmak günlük yapılacak şekilde planlandığında bebeği harekete geçirmeye yardımcı olabilir.

Bebeğiniz doğuma hazır mı

DOKTORLARIN BEBEĞİN DÖNDÜRMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİ YÖNTEMLER VAR MIDIR?

Tüm doğal yöntemler denendi ancak bebek hala ters pozisyonda ise o zaman bizim ülkemizde doktorların- hepsinin olmasa da- uyguladığı bebeği anne karnında döndürülmesini sağlayan bir yöntem olan external cephalic version uygulabilir.

Eller anne karnında koyulur, bebeğin sabitlenemsi sağlanır. Ultrason klavuzluğunda bebeğin başını döndürmeye çalışır. Bebek kordonun baskı altında kalmaması ve bebeğin eşinin zarar görmemesi için bebeğin sağlığı sürekli monitöreden izlenir. Bu işlem için en iyi zaman, doğumdan hemen önce ya da henüz başladığı dönemdir.

2010 yılında Hollanda’da yapılmış olan araştırmada; 37. haftadan sonra makat prezentasyondaki fetusların eksternal sefalik versiyon ile baş gelişe çevrilmesinin sezaryen oranlarını azaltabilecek güvenli bir prosedür olduğunu gösteren bulgular mevcuttur. Ancak ülkemizde sıklıkla uygulanan bir yöntem değildir. Doktorunuzun bu konuda ki tecrübesi çok önemlidir.

Gebeliğin son zamanlarına kadar bebekler yan ya da makat pozisyonda olabilir. Yüz gebeden dört gebe oranında doğum anına kadar dönemeyen makat geliş dediğimiz bebekler vardır.
Bebeğiniz ters de olsa normal doğum yapabilirsiniz ya da ters duruşu etkileyen birçok sebeple sezaryen de olmanız gerekebilir. Bu dünyanın sonu değil, anneliğin başlangıcıdır.

Kaynaklar: 

Vlemmix F. ve Ark., İmplementation of the external cephalic version in breech delivery. Dutch national implementation study of external cephalic version, BMC Pregnancy Childbirth. 2010; 10: 20
https://www.kayropraktikdernegi.com/kayropraktik-tanm
Mollahaliloğlu S. ve Ark., Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Yeni Dönem, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Yeni Dönem
http://www.acupuncturebrooklyn.com/alternative-health/how-to-use-pole-moxahttps:/www.birthinternational.com/articles/midwifery/37-if-your-baby-is-breechhttp:/www.breech.co.uk/thetreatment.phphttp:/acupuncture.rhizome.net.nz/Downloads/Sample%20Chapter.pdf

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları