Bebeğin göbek bağı ne zaman kesilmeli?

Bebeklerin göbek bağı bilindiği gibi doğumun gerçekleşmesinin hemen ardından kesilir. Ancak bazı uzmanlar göbek bağının doğumdan hemen sonra kesilmemesi gerektiğini savunuyorlar.

Haberin Devamı

GÖBEK BAĞI PLASENTADAN KAN AKIŞI BİTENE KADAR KESİLMEMELİ Mİ?

Doğum sonrası nabız atımı devam eden göbek bağının kesilmesinin doğumun doğal işleyişine aykırı olduğunu, bebeğe ait kanın plasentadan akışının bitmesinin beklenmesi gerektiğinin savunan sağlıkçılar bu noktada farkındalık yaratmak için kampanyalar düzenliyorlar. Bu kişilerden biri de göbek bağının hemen kesilmemesi gerektiği konusunda global çapta kampanya yürüten ebe Amanda Burleigh. Meslekdaşları ve tıp hekimleri onun düşüncelerinin aksini savunsa da bu konuda sayısız araştırma yapılmasına vesile oluyor.

Bebeğin göbek bağı ne zaman kesilmeli

YAPILAN ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

2010’da yayımlanan bir çalışmada bebeklerin kordonlarının zamanından önce kesilmediği zaman 214 gram almış olarak hayata başladıkları gösterilmiştir.

2011’de yapılan başka bir çalışmada ise doğumdan hemen sonra göbeği kesilen bebeklerde demir eksikliğine bağlı aneminin daha yüksek oranlarda görüldüğü tespit edilmiş.

2014 yılında İngiltere’nin Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE – National Institute for Health and Clinical Excellence) yönerge değişikliğine giderek göbek bağının hemen kesilmesi uygulamasını kaldırılmış. Doğumdan sonra 1-5 dakika arası beklenilip bebeğin plasenta içinde kalan kanı almasını sağlayacak bu düşünce uygulanmaya başlamış.

İngiltere bazında zafer ilan ettiklerini belirten Ebe Amanda şimdi tüm dünyadaki ebe ve doktorların bu yeni kuralları uygulamasını sağlamak istediğini belirtiyor.

Peki bu konuda diğer uzmanlar ne düşünüyor? Gerçekten bebeğin kordonunun erken kesilmemesi mi gerekiyor? Kordonun geç kesilmesinin bebeklere ya da anneye bir zararı var mıdır? İşte merak ettğiğimiz soruların yanıtı…

Doğumdan sonra en önemli faktörün çok fazla zaman geçmeden göbek kordonun kesilmesi gerektiğini savunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.

“Yapılan her yeni araştırma, bir önceki bilgileri tamamen doğrulayabileceği gibi tamamen sildirebiliyor da. İngiltere’de yapılan bu araştırmada göbek bağının hemen kesilmesi demir eksikliğine yol açarak bebeğin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceği sonuçları alınmış. Yapılan bazı araştırmalarda ise, göbek kordonunun hemen kesildiği bebeklerde demir eksikliğinin 6 ay boyunca düşük seyrettiğini ortaya koymuş. Oysa Ulusal Sağlık Birimi’nden (NICE) uzmanlar, göbek bağının birkaç dakika daha tutulmasıyla bebeğe yeterli miktarda kan aktarılabileceğini ve bu sayede de demir eksikliği riskinin azaltılabileceğini vurgulamış. Aynı zamanda doğum bitince bebeğin kalp atışlarının normal düzeye ulaştığı gözlendikten 2-5 dakika sonra göbek bağının kesilmesinin tavsiye edileceğini bildirmiş.


Unutulmamalıdır ki, doğumdan sonra en önemli faktör çok fazla zaman geçirmeden göbek kordonun kesilmesidir. Bu da bilimsel çalışmalarda belirtilir. Fakat rutin davranışa girebilmesi için daha çok bilimsel çalışma yapılması gerekmektedir. 

Hazırlayan: Sedef Batı

BEBEK TAHMİNİ DOĞUM TARİHİ

Yazarın Tüm Yazıları