GeriDoğum Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?

Erken gebelik haftasında ultrasonografi cihazının gelişmişliği bağlı olarak cinsiyetin 13–16 gebelik haftasında belli olabileceğini belirten Jinekolog Op. Dr. Filiz Candan Topuz, ancak bu dönemde genital bölgede kordonun izlenmesinin yanıltıcı olabileceğini ifade ediyor.

Cinsiyetin belirlenmesinin gerekli olduğu bazı zorunlu durumlardan bahseden Topuz, ailesinde hemofili, renk körlüğü ve kas erimesi gibi X kromozomuna bağlı geçen otozomal resesif hastalıkları taşıyan gebelerde, bebeğin bu hastalıkları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için cinsiyet tayini gerektiğini söylüyor.

Ultrasonografi ile anne karnında bebeğin cinsiyetinin tespiti, gebelik haftasına bağlı olarak mümkündür. Erken gebelik haftasında cinsiyet belirlenmesi, bakılan ultrasonografi cihazının gelişmişliğiyle de ilgilidir. Yaklaşık 13-16. gebelik haftasında cinsiyet görülebilir. Özellikle erkek bebekler erken tanınabilir. Ancak erken gebelik haftasında genital bölgede kordonun izlenmesinin yanıltıcı olabileceğini belirten Topuz, kız bebeklerin tespitinin bu nedenle daha geç olduğunu söylüyor.

CİNSİYET TAYİNİ BAZI DURUMLARDA ZORUNLU

Cinsiyet tayininin gerekli olduğu bazı zorunlu durumlardan söz eden Topuz, ailesinde hemofili, renk körlüğü ve kas erimesi (Duchenne tipi kas distrofisi) gibi X kromozomuna bağlı geçen otozomal resesif hastalıkları taşıyan gebelerde, bebeğin bu hastalıkları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için cinsiyet tayini gerektiğini kaydediyor. Bu hastalıklarda anne taşıyıcıdır

Cinsiyeti prenatal tanı testleri, amniosentez (amnios suyunun incelenmesi) ve CVS (plasentadan biopsi alınması) ile kesin olarak saptamak mümkün olduğunu söyleyen Topuz, ancak bu şekilde fetusun cinsiyetinin belirlenmesine bahsettiği durumlarda izin verildiğini belirtiyor.

ACABA BEBEĞİNİZ KIZ MI OLACAK YOKSA ERKEK MI?

CİNSİYET HESAPLAMA PROGRAMI

False