Babanın pabucu dama atılırsa…

Hamilelik dönemi ve sonrasında erkekler kendilerini yalnız mı hissediyor?

Haberin Devamı

Anne adayının hamileliğiyle beraber bir bebek beklemenin verdiği o müthiş heyecan evliliğin de bütün çehresini değiştiriyor. Doğacak bebekle beraber hayatın tamamen değişecek olması hem çok büyük heyecan yaratıyor hem de kaygıya yol açıyor. Gerek anne gerekse babanın hamileliğin başlangıcında öncelikli endişesi bebeğin sağlıklı doğup doğmayacağı iken, ilerleyen aylarda bu endişe ayrı yönlere kaymaya başlıyor.

Hamileliğe ilişkin bilinen en belirgin durum, anne ve bebeğin daha doğum gerçekleşmeden başlayan inanılmaz birliktelikleri ve iletişimleridir. Anne neredeyse hamileliğinin her anında bebeğinin kalp atışlarını, hareketlerini, nelere, nasıl tepki verdiğini gayet iyi gözlemler ve yakından bilir. Oysa bu yakın ilişki baba ve bebek için asla söz konusu olamaz.

Haberin Devamı

Baba hamileliğin başlangıcından doğuma kadar olan bütün süreçlerde hep dışarıdan olayı izleyen üçüncü kişi konumundadır. Baba, genetik olarak anne kadar yakınken, katılımcı olarak maalesef bunu hem kendisi hissedemez hem de bebeğine hissettiremez. Genel olarak, sadece annenin bebek ile olan ilişkisi incelenir fakat ben bu sefer hamilelik sürecinde ve sonrasında babaların neler yaşadıklarını Psikolog Serap Duygulu’dan öğrenelim.

Baba Adayının Psikolojisi Değişiyor

Hamilelik sürecinde eşlerin ilişkisinin de yön değiştirip farklı bir boyuta taşındığını biliyoruz. Özellikle babanın durumu psikolojik olarak değişerek evliliği de etkileyen bir duruma geçebiliyor. Doğuma kadar olan süreçte tüm ilginin anne ve doğacak bebek üzerinde olduğu da bir gerçek. İşte bu durum bazen babalar için son derece olumsuz etkilere yol açabiliyor.

• Artık ikinci plana düşeceğine,
• Çocuğuna iyi bir baba olamayacağına,
• Çocuğunun büyümesini görüp göremeyeceğine,
• Çocuğun kendisini sevip sevmeyeceğine,
• Ona iyi bir gelecek sağlamaya dair ciddi endişeler yaşayabilirler.

Babayı İkinci Plana Atmayın!

Biliyoruz ki ebeveynlik rolleri genellikle eşler arasındaki çatışmaların da temel kaynağıdır. Özellikle babalar çocuk doğmadan önce çok istekli olmalarına rağmen çocuk doğduktan sonra hem bakım faaliyetleri açısından hem de psikolojik olarak daha geride kalırlar.

Haberin Devamı

Bu durumda 2 faktör çok etkilidir. İlki, kadınların her işi kendilerinin yapmaları ikincisi de toplumsal bakış açısının babalara çocuk bakımını çok yakıştırmamaları. Bu durum son yıllarda giderek olumlu yönde değişmeye başlasa bile babaların da hala çocuk bakımında isteksiz davrandıkları ve çocukla ilgili pek çok konuda geride kalmayı tercih ettikleri görülüyor.

Erkekler Kendilerini Yalnız mı Hissediyor?

Gerçekten de bir kadının hamile kalmasıyla beraber tüm ilginin doğacak bebeğe yöneltildiğini ve tüm planların bebek üzerine yapıldığını biliyoruz. Bu aşamalarda tamamen dışarıda bir izleyici olarak kalan erkekten henüz görmediği, tanımadığı, kucağına bile almadığı bebeğini sevmesi ve benimsemesi beklenmekte ve bu da baba adayını hem çok heyecanlandırmakta hem de çok ürkütmektedir. Yine yapılan araştırmalar, bebeğin doğumuyla beraber ilk 6 ay içinde annenin bebekle iletişime geçebildiğini ama bebekle babası arasındaki sağlıklı iletişimin bazen 18 aya kadar çıkabildiğini göstermiştir.

Haberin Devamı

Hayatınız Baştan Sona Değişecek

Bebekle birlikte büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu değişime ayak uydurabilmek ve sorumluluklarınızı yerine getirebilmek için hem birlikte hem de ayrı ayrı psikolojinizin son derece sağlıklı olması gerekiyor. Bu gereği yerine getirmek için her tür desteği almalı, birbirinizin duygularını anlamaya çalışmalı ve anne baba olmanın ötesinde önce eş olduğunuzu unutmamalısınız…

Hazırlayan: Nilay Uzun 

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Yazarın Tüm Yazıları