GeriErgen Sağlığı Kız çocuklarında ergenlik belirtileri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kız çocuklarında ergenlik belirtileri nelerdir?

Kız çocuklarında ergenlik belirtileri nelerdir?

Kız çocuklarında ergenlik dönemimde nasıl değişimler yaşanır? Kız çocukları ergenliğe kaç yaşında girer? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı, ergenlik döneminde kız çocuklarının yaşadığı değişimleri anlatıyor.

KILLANMA VE GÖĞÜSLERİN BÜYÜMESİ İLE BAŞLAR

Kadınlarda oluşan ergenlik dönemi vücutlarının kıllanmasıyla ve göğüslerinin büyümesiyle başlar. Bu durum bazı psikolojik rahatsızlıkların olmasına neden olabilir. Ergenlik dönemi sonucunda kadınlar artık biyolojik olarak anne olabilirler. Fiziksel olarak değişiklikler başlarken, duygusal değişiklikler sinirsel değişiklikler fiziksel değişiklikten önce başlayacaktır. Kadınların yaşları ilerledikçe sürekli hormonlarında değişiklik olur. Kemiklerde büyüme, boyun uzaması gibi dış büyümeler görülürken, iç organlarda da gelişme görülür.

Kız çocuklarında ergenlik belirtileri nelerdir

Ergenliğe 10 yaşında giren 6 yıl içerisinde tamamen ergenliğe girmiş olur.

Göğüslerin büyümesi, kasıkların ve koltuk altının kıllanması görülmektedir. Ergenlik dönemine girildiğinde büyümenin ilk olarak eller ve ayaklarda hızlı bir şekilde olduğu görülmektedir. Bu durum ergenliğe giren bireyin sıkılmasına ve utanmasına neden olabilmektedir. Kemiklerin uzamasıyla birlikte kilo vermede görülebilir.

Göğüsler:

Kızlarda göğüsler bir anda büyümeye başlamaz. Başlarda düz olan göğüslerin hafif çıkıntı olduğunu fark edilir. Zamanla göğüsler büyümeye başlar ve uygun olan çamaşırlar kullanılmaya başlanabilir. Göğüslerin ikisi de aynı büyüklükte olmayacaktır. Bazı kızların göğüsleri çok büyük olurken, bazı kızların göğüsleri çok küçük olacaktır. Bu durum genetikle alakalıdır.

TÜYLENME:

Önce koltuk altında tüylenme başlayacaktır. Bu tüylerin koyu renkli olması kişinin ten rengine bağlı olacaktır.

AKINTI:

Vajinanın herhangi bir mikrop kapmaması ve nemli olması için akıntı meydana gelebilir. Ergenlik dönemi sırasında iç çamaşırlarının üzerinde beyaz ya da sarımsı lekeler görülebilmektedir. Vajina akıntısının başlamasıyla beraber 6-12 ay içerisinde kızlar adet görmeye başlarlar.

ÖZEL GÜNLER:

Yumurtalıkların çatlaması sonucunda adet dönemi de başlar. Normalde 28 günde bir olan adet döneminde, 50-100 ml arasında kan kaybı görülür ve 3-10 gün arasında sürer. Kasık bölgesinde şiddetli bir ağrı oluşması normal olarak görülebilir.

BİLİŞSEL GELİŞİM:

Düşüncelerde değişiklikler olacaktır. Daha duygusal olunabilir. Daha mantıklı düşünmeye başlarken, bazı düşüncelere olumlu bakıp, bazılarına olumsuz bakılabilir.

Ergenlik döneminde kızlar, sık sık terleme görüleceği gibi, saçlarında ve saç derisinde yağlanma görülebilir.

ERKEK ÇOCUKLARINDA ERGENLİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

False