GeriErgen Sağlığı Hormonlu gıda erken ergenlik nedeni!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hormonlu gıda erken ergenlik nedeni!

Hormonlu gıda erken ergenlik nedeni!

Domates, çilek, fındık ve elmaya dikkat.

Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, erken ergenliğin nedenlerini ve hormonlu gıdaların ergenlik üzerindeki etkilerini anlattı.

Birçok aile, çocuklarının erken ergenliğe girdiği yönünde kaygı yaşayabilir. Ergenlik bulgusu kızlarda 8-13, erkeklerde 9-14 yaş arasında başlamalıdır. Kızlarda 13, erkeklerde 14 yaşında olmasına rağmen ergenlik bulgusunun gelişmemesinde de gecikmiş ergenlik söz konusu olabilir, bunun da mutlaka araştırılması gereklidir.

ŞİŞMANLIK, ERKEN ERGENLİK SEBEBİ

Ergenliğin başlamasında ve süresinde genetik, ailesel özellikler, iklim şartları, ısı artışı, beslenme özellikle şişmanlık, çevresel uyaranlar etkilidir. Kızların ilk adet yaşının annelerinkine benzer olduğu gösterilmiştir. Şişmanlığın kız çocuklarında erken ergenliğe neden olduğu bilinir. Çocukların şişman olmamaları için sağlıklı beslenmelerine, spor yapmalarına, aktif olmalarına dikkat edilmelidir.

Hormonlu gıda erken ergenlik nedeni

DOMATES, ÇİLEK, FINDIK, ELMAYA DİKKAT

Bugün için erken ergenliğin “endokrin bozucular” olarak isimlendirilen ve hormonal dengeleri bozarak insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen, dışarıdan alınan maddelerle ilişkili olabileceğini gösteren bilimsel yayınlar giderek artmaktadır. Örneğin, doğal yollarla üretilmediği için endokrin bozucular içeren domates, çilek, fındık, salatalık, elma, portakal ve benzeri birçok sebze-meyve, hormonla büyütülen hayvanların etleri ve yumurtaların tüketilmesi ve endüstride kullanılan kimyasallarla temas edilmesi erken ergenlik nedenleri arasında sıralanabilmektedir.

Endokrin çevre bozucular, çocukları ve gelecek nesilleri etkilemektedir. Bu konuda ciddi önlemler alınmalıdır.

Hormonlu gıda erken ergenlik nedeni

ERKEN ERGENLİK, PSİKOLOJİK SORUN YARATABİLİR

  • Erken ergenlik, ciddiye alınması gereken önemli bir sorundur. Erken ergenlik başlayan çocukta yaşıtlarından farklı bir vücut yapısı oluşur, bu da psikolojik olarak sorun yaratabilir.
  • Erken ergenlik ile birlikte çocuğun boyu yaşıtlarından daha uzun olur, büyümesi artar ancak ergenlik hormonlarının kemiklerdeki büyüme plaklarının olgunlaşmasını hızlandırması sonucu büyüme hatları erken kapanacağından bu çocukların erişkin boyları genetik potansiyellerinden kısa kalır. Bu iki olumsuz sonuç, erken ergenliğin zamanında tanınmasını ve tedavi edilmesini gerektirir.
  • Bazen genetik ve çevresel faktörler dışında özellikle erkek çocuklarda çok daha önemli bulgular, erken ergenlik nedeni olabilir. Bu nedenle, bu dönemdeki çocukların ergenlik açısından doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
  • Yapılan araştırmalarda, 19. ve erken 20. yüzyıldan itibaren ergenlik yaşının daha düşük yaşlara indiği, ancak son otuz yıldır önemli bir değişiklik olmadığı belirtiliyor. Türkiye’de yapılan çalışmalarda da önceki yıllara göre ergenlik yaşında belirgin farklılık olmadığı gösteriliyor.

Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Peyami Cinaz

False