GeriErgen Sağlığı Ergenlikte demire ihtiyaç artıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ergenlikte demire ihtiyaç artıyor

Ergenlikte demire ihtiyaç artıyor

Yorgunluk ve nefes darlığı demir eksikliği belirtileri arasında...

Ay çekirdeği, doymuş yağ ve sıfır kolesterol içerir ve folik asit, protein, demir dahil çeşitli önemli besin maddelerini sağlar. Peki hangi dönemde, hangi yaşta ne kadar ay çekirdeği tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Demir, kanda oksijenin taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Zayıflık, yorgunluk, nefes darlığı ve bağışıklıkta zayıflama, demir eksikliğinin semptomları arasındadır.

Ay çekirdeğindeki demir

ABD Tarım Bakanlığı Ulusal Besin Öğesi Veritabanı’na göre, 1/4 bardak kavrulmuş tuzlu ay çekirdeği 1,22 mg demir içermektedir.

Günde ne kadar tüketilmeli?

Demir gereksinimi yaşa ve cinsiye göre değişiklik göstermektedir. Ergen kızlar ve doğurganlık çağındaki kadınların alması gereken demir miktarı daha yüksektir, çünkü menstürasyon sırasında demir kaybederler. 1 ila 3 yaşındaki çocuklar günde 7 mg demire, 4 ila 8 yaşındaki çocuklar günde 10 mg’a ve 9 ila 13 yaşındaki çocuklar günde 8 mg’a ihtiyaç duymaktadır. 14 ila 17 yaşındaki erkek çocuklar günde 11 mg’a ihtiyaç duyarken, 14 ila 17 yaşındaki kız çocuklar günde 15 mg’a ihtiyaç duymaktadır. 19 yaş ve üstü erkekler ile 51 yaş ve üstü kadınlar günde yalnızca 8 mg demire ihtiyaç duyarken, 19 ila 50 yaşındaki kadınların günlük demir ihtiyacı 18 mg’dır. 28 g (1ons) ay çekirdeği, birçok kişinin günlük demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. 9 ila 13 yaşındaki çocuklar, 19 yaş ve üstü erkekler ve 51 yaş ve üstü kadınlar için, 28 gram ay çekirdeği günlük demir ihtiyacının yüzde 13,5'ini karşılamaktadır. 

False