Terapi İstanbul
Terapi İstanbul
Terapi İstanbul

Ergenlikte cinsellik süreci

Ergenlik sürecinde cinselliğin de yavaş yavaş uykusundan uyandığı bir merak ve öğrenme sürecine girilir. Bu süreci de ergenliği sınıflandırdığımız ilk ergenlik, orta ergenlik ve geç ergenlik süreçlerinde ayrı ayrı inceleyebiliriz. Bu sınıflandırmalar her çocuk için aynı olmayacağı gibi kızlar ve oğlanlar arasında da farklılıklar gösterebilmektedir.

Haberin Devamı

10- 13 yaş evresi ergenliğin ilk sürecidir, bu süreçte bedende oluşan değişikliklerin sosyal ve kişisel anlamı vardır. Artık çocuk bedeninden farklılaşmalar başlar, bu çocuk için bazen heveslendiği bazen de çekimser olduğu bir süreç olabilir. Bedene ve öz bakıma daha çok dikkat edilir. Bedene güvensizlik yaşanabilir. Boy, kilo, sivilce, uzuvların görüntüsü, orantısızlığı sorun edilebilir.

Diğerleri ve karşı cinsiyet hakkında merak artar. Bununla birlikte kızlar ve erkekler arasındaki farklar da artar. Ergenliğin ilk sürecinde aynı cinsiyetle daha fazla iletişim kurulur ama bunun yanında da cinsel ilişkiye girme, cinsel ilişki ve cinsiyet farklılıklarına ilgi artar. Bu meraklar, bilgilenme ve keşifler sonucunda cinsel fanteziler de kurulmaya başlanır. Mastürbasyon bu yaşlarda başlayabilir.

Haberin Devamı

13 yaşından 17 yaşa kadar uzanan sürece de orta ergenlik denir. Bu süreçte birisiyle duygusal beraberlik ve temas isteği oluşur. Birisiyle cinsel ilişkiye girme arzusu gelişir. Cinsel eylem olarak öpüşme ve giysilerin altından okşama başlayabilir. Mastürbasyon artar, odaya kapanma artar. Kısa süreli ilişkiler başlayabilir. Öpüşme, okşamaya ilişkin uygun davranışla ilgili birçok endişe ortaya çıkar. Performans kaygısı artar. İletişim ve ilişkilere fazlaca zaman ayrılır. Uzun süreli ilişki başlayabilir. Öncelikler değişebilir, sorumluluklar aksatılabilir.

18 yaşından 24 yaşına kadar sürebilecek son döneme de geç ergenlik süreci denir. Bu dönemde kızların daha büyük arkadaşları olur. Daha duygusal ilişkiler kurulmaya başlanır. İlişkiler daha fazla önemli hale gelir. Birey artık genç yetişkindir ve cinsellikle ilgili bedensel, sosyal, kültürel bir birikime sahiptir. Ayrıca belirli deneyimlere de sahip olmuştur.

Bu süreçte ebeveyne düşen ne çok sert ve bastırıcı; ne de çok gevşek ve hoşgörülü olmaktır. Ergen bireyin tüm duygularını ifade etmesine ve işitmesine olanak sağlanmalıdır. Cinsellikle ilgili çocukla çok fazla yüz göz olunmamalıdır. Cinsellik yokmuş gibi de davranılmamalıdır. Mastürbasyon konusunda ise çocuğunuzun kişisel alanına saygı göstermeli, kapıyı çalmadan içeri girmemelisiniz. Tıpkı onun, sizin kişisel alanınıza saygı göstermesi gerektiği gibi. Kuşakların farklı olduğunu, her neslin cinsellik algısının da farklı olduğunu hatırlayınız. Bilgilendirme konusunda doğru bilgileri içeren kaynakları tavsiye ediniz