GeriErgen Sağlığı Ergenlik döneminde yaptırılması gerekli aşılar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ergenlik döneminde yaptırılması gerekli aşılar

Ergenlik döneminde yaptırılması gerekli aşılar

Çocuklarınızı bazı hastalıklardan bu aşılar sayesinde koruyabilirsiniz.

“Ergen yaştaki çocuklarımızın aşılarının uygulanması toplum sağlığı açısından çok önemlidir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı H. Neşe Sarıca, ergenlik döneminde yapılması gerekli olan aşıları sıraladı.

Ergen yaştaki çocuklar için, hekimler tarafından önerilen ve yapılması gereken aşıları şöyle sıralayabiliriz:

1. HPV Aşısı

HPV aşısı, çocuklarımızı kanserden korumak amacıyla uygulanan bir aşıdır. Boğmaca, difteri, tetanos, menengekok hastalıklarına bağlı ölümlerin HPV’ye bağlı ölümlerle karşılaştırıldığında, 20 kez az olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle HPV’ye bağlı kanserden çocuklarımızı korumak amacıyla aşıya önem verilmelidir.

HPV aşısı 11-12 yaşından itibaren kız çocuklarına önerilmektedir. Ancak aşı 45 yaşına dek uygulanabilir. İki farklı aşı üretilmiştir. İkisi de 3 doz uygulanmaktadır. Aşı, 4 virüs için etkili olup kanser dışında genital siğillere karşı da koruyuculuk sağlar. Uygulamadan önce herhangi bir teste gerek yoktur.

2. TDAP / Karma Aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanoz)

Boğmaca hastalığı, geçirilse dahi, bağışıklık oluşturmaz. Bu aşının tekrarlanması hem ergen hem erişkinler için önemlidir. Aşının koruyuculuğunun 10 yıl sonra azaldığı bilimsel olarak belirlenmiştir. Aşısı tamamlanmamış 1 yaş altı çocuklarda, boğmaca hastalığı daha ağır seyrettiğinden yeni bebeği olan ailenin erişkin fertlerine dahi boğmaca aşısının yapılması önerilmektedir.

TDAP / Karma Aşısı'nın hatırlatma dozunun, 11-12 yaşları arasında yapılması, Amerikan Pediatri Akademisi tarafından önerilmektedir.

3. Menengekok

Hastalık etkeni olan bakteri, ağır menenjit ve ciddi organ yetmezliği ya da ölümle sonlanabilen enfeksiyona neden olmaktadır. Bu nedenle aşı uygulanması önemlidir. Menengekoklara yönelik aşılar konusunda her geçen gün çalışmalar yapılmakta ve yeni aşılar geliştirilmektedir.

Ülkemizdeki mevcut aşılar, çocuklarımız 9 aylık olduktan sonra uygulanabilmektedir. Amerikan Pediatri Akademisi bu aşıları ergenliğin başından yani 11 yaşından itibaren rutin aşılama protokolüne almıştır.

False