Ergenlik döneminde sosyal medya kullanımı kısıtlanmalı mı?

Telefondan, bilgisayardan başını kaldırmayan, saatlerce odasından çıkmayan, ailecek bir aradayken bile sohbet edemedikleri genç bireyler, anne-babaları oldukça endişelendiriyor. Kullanımlarını engellemek ve gençlerle sözel tartışmalara girmek çözüm değil. Ebeveynler için oldukça yanlış, gençler içinse oldukça normal olan teknoloji kullanımının onların yaşamlarındaki büyük varlığını kabul etmek ve bu konuya dair yapılması gerekenleri bilmek en sağlıklı yol.

Haberin Devamı

Dünyaya yeni bir kültür hâkim. Dijital dünya kültürü. Çocuklar ve gençler bu dünyanın bireyleri. Sosyal medyada olmak en çok zaman ayırdıkları aktivite. Bu sanal dünyada yer almanın hem olumlu hem de olumsuz sonuçları var. Bunları doğru şekilde yönetmek ve sınırlandırmak elbetteki bilinçli ebeveynlere düşüyor. Ergenlik döneminde gençlerin en büyük problemi olan ebeveynleri tarafından anlaşılmamak, isteklerine onay görememek, aynı dilden konuşamamak.

SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA İÇERİK VE SÜRE ÇOK ÖNEMLİ

Sosyal medya kullanımı genç bireyin yaşam kalitesini bozmayacak ölçülerde olmalı. Kullanım süresi okul başarısını, arkadaşlık ilişkilerini, aile bireyleri ile geçirilen zamanları, iletişim dilini, davranış şekillerini olumsuz yönde etkilememelidir. Kullanım süresi uzuyor, kontrol edilemiyor ve genç içe kapanma, sosyal ilişkilerinden uzaklaşma, akademik başarıda düşüş gibi belirtiler yaşıyorsa mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır. Ev içinde ailecek uyulacak teknoloji kullanım kuralları belirlemek en sağlıklı yöntem olacaktır.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYANIN GENÇLER ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ NELER?

1- Yeni arkadaşlar edinme, bilgiyi hızla paylaşma, sosyal etkinlikler için haberleşme imkânı buluyorlar.
Özellikle kendini ifade etmekte zorlanan gençler için kolaylık sağlıyor. İstediği kişilerle rahatça konuşabilmek yalnız olmadıklarını, anlaşıldıklarını hissetmelerine ve sosyal doyuma ulaşmalarına yardımcı oluyor.
2- Yeteneklerini paylaşarak bireysel yaratıcılıklarına katkı sağlıyorlar, akranlarına örnek oluyorlar. Özgüvenlerini besliyorlar.
3- Sevdiği sanatçı, grup ya da tanınmış kişilere ulaşıyorlar, fan gruplarına katılıp yeni çevreler edinebiliyorlar. Farklı kültür ve fikirdekilerle tanışarak bakış açılarını genişletiyorlar.
4- İlgi duyduğu bir konuda araştırma yapma, proje ve ödevleri için yeni fikirler bulma, ortak gruplarıyla fikirlerini paylaşma fırsatı buluyorlar.
5- Güncel olayları takip ediyor, küresel gelişimi yakalıyor, sosyal sorumluluk projelerinin haberlerine hızla ulaşıp gönüllü olabiliyorlar.

SOSYAL MEDYANIN GENÇLER ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİ NELER?

1- Her şeye kolayca ve hızla ulaşabilmek tembellik ve sabırsızlık yaratabiliyor.

Haberin Devamı

2- Yaratıcı olmak ve yeni ürünler ortaya çıkarmaktansa var olanı kullanma ve tüketme eğilimine teşvik ediyor.
3- Reklam, tanıtım ve takip edilen hesapların satın alıma etkisi oldukça fazla. ‘O neye sahipse, ben de olmalıyım. Hemen almalıyım! Hızla benim olmalı!’ düşünceleriyle çokça meşgul olan genç gereksiz
harcamalar yapabiliyor. İstediği şeye sahip olamadığında endişe, kaygı, yetersizlik duyguları hissedebiliyor.
4- Beyinde yarattığı hasarlar da oldukça fazla. Teknolojik ekranlardan yayılan ışığa uzun süreli maruz kalış ve sinir sisteminin yoğun şekilde uyarılması; uyku sorunlarına, dikkat ve davranış problemlerine yol açabiliyor. Plan yapma, organize etme ve dürtü kontrolü problemleri oluşabiliyor. Özellikle şiddet içerikli görüntülere yoğun maruz kalış empati ve şefkat becerilerini bozuyor, öfke kontrol problemleri yaratabiliyor.
5- Siber zorbalık en sık karşılaşılan risk kaynaklarından biri. Teknolojik platformlarda kasten taciz, tehdit, hakaret, utandırma ve düşmanca ifadeler kullanmak genç bireyde depresyon, kaygı, sosyal izolasyon ve intihara yol açabiliyor.
6- Gençlerde sosyal medya üzerinden cinsel içerikli yazışma ve fotoğraf/video gönderimine sıkça şahit oluyoruz. Mahremiyet farkındalığının yeterli olmadığı ergenlik döneminde kişisel sınırların ihlal edilmesi ciddi güvenlik sorunları yaratabiliyor.
7- Ergenlik dönemi akranlar arası kıyaslamanın çokça görüldüğü bir dönem. Sosyal medya hesaplarında paylaşım beğenilerini, arkadaş sayısını, popüleriteyi kıyaslamak sosyal ilişki problemlerine neden olabiliyor.

Haberin Devamı

EBEVEYNLER İYİ BİRER GÖZLEMCİ OLMALI

Günümüzde sosyal medya hesaplarını ve internet kullanımını tamamen engellemek mümkün olmasa da sınırlandırmak, kurallar çerçevesinde izin vermek ve denetimi elden bırakmamak gerekli. İnternet kullanım süresi konusunda aile içi kurallar koymak şart. Önce sorumluluklar sonra sosyal medya kullanımı düzenini uygulayın. Ailece yapacağınız planları, sohbetleri bol tutun, paylaşımlarınızı artırın. Arkadaşlarıyla yüz yüze vakit geçirmek konusunda teşvik edin, destekleyin. Girdikleri site, oynadıkları oyun, takip ettikleri hesap tercihlerine dair iyi birer gözlemci olun. Yargılamadan, eleştirmeden, kırıcı tepkiler vermeden yol gösterin.

Ergenlik dediğimiz kimlik oluşum dönemi uzun ve iniş çıkışları olan bir yol. Bu dönem boyunca aile içi ilişkilerin samimi, şeffaf, iletişime açık, bolca paylaşım odaklı olması yaşanabilecek her türlü problemin daha kolay çözülmesine ve sosyal medyanın kötüye kullanımını engellemeye yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları