GeriErgen Sağlığı Çocuklar ve ergenler neden diyet yapmamalıdır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar ve ergenler neden diyet yapmamalıdır?

Çocuklar ve ergenler neden diyet yapmamalıdır?

.

Diyetisyen Dilek Işık'a göre çocuklar ve ergenler öncelikli olarak büyüme ve gelişme çağında olmaları nedeniyle diyet yapmamalıdırlar. Daha doğrusu yemekten men edildikleri diyetleri yapmamalıdırlar.

Bazıları tamamen yemekten kopabiliyor ve zaten hayatın en zor olduğu bu dönemde kontrol etmeye çalıştıkları hayatı kontrol edemediklerinde bu kere bedenlerini kontrol etmeye başlayıp çok fazla zayıflayabiliyor veya çok fazla şişmanlayabiliyorlar. Böylece hem kontrol edebilme egosu tatmin olurken aynı zamanda ilgi çekmenin iyi bir yolunu bulmuş oluyorlar. Sonra arkasından gelen yeme bozukluğu...

Vitamin ve minerallere en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde mutlaka yemeleri gerekenleri yemez hale gelmeleri ayrı bir sorun. Hele ki ebeveynler sürekli diyet yapıyor iken. Her gün peynir, süt, tahıl sebze, ekmek yemeleri gerekirken onlar salata yemeye başlıyorlar. Hatta yememek için içki içtiklerine dair örnekler çok fazla.

Belki bir spor dalına yönlendirmek olabilir. Spor, disipliniyle iç kontrollerini güçlendirmelerine, bedenlerinin hızla yağlanmamasına enerjilerini harcamalarına, heyecan duyacak daha faydalı bir uğraşlarının olmasına yardım edebilir.

Fast food korkulu rüya gibi ebeveynler için, ama çok özel zamanlarda ''hadi pizza yiyelim'' ya da ''hadi hamburger yiyelim'' gibi sanki bunların ödül olduğu söylemler olabiliyor. Eğer onları bu beslenme biçiminden vazgeçirmek istiyorsak -ki bu biraz zor... Hiç değilse meyve kâsesinin göz önünde olduğu, sebze yiyen, evinde sürekli yemek pişen, beraber yemeğe oturulan zaman ve durumlarımız olmalı. Ve ''Bu günlerde fazla kaçırdım, dikkat etmem lazım. Biraz az yiyim'' gibi örneklerden uzak olmaları da ayrı bir çözüm olabilir.

False