GeriErgen Psikolojisi Toplumsal değişimden en çok ergenler etkileniyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Toplumsal değişimden en çok ergenler etkileniyor

Toplumsal değişimden en çok ergenler etkileniyor

En önemli sorunları kimliklerini uygun şekilde bulamamaları.

Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu , toplumdaki değişim hızından en çok etkilenen yaş grubunun ergenler olduğunu belirtti. Hızlı değişime ayak uydurmaya çalışmak ergenleri bocalatıyor. Ergen ruh sağlığı açısından en önemli şey anne, baba ve aileyle iyi iletişimdir. Gençler bir ülkenin umut kaynağıdır. Ergenlerin ruh sağlığı, toplum ruh sağlığı açısından da üzerinde en fazla durulması gereken alanlardan biridir. Bu anlamda en önemli aktörlerden biri ebeveynlerdir.

Ergenler ülkede yaşananlardan, olup bitenlerden en çok etkilenen yaş grubudur. Gençlerin yaşadığı sorunların başında da toplumsal değişim gelir. Ebeveynlerin değişen toplumsal süreçlerde yaşadıkları bocalama ergenlere de yansıyor. Neden bocalanıyor? Değerler, sadakatler konusunda bocalanıyor. Ne gibi idealler oluşturulacak, nasıl insanlar olunacak, bu ülkede nasıl yaşanacak o konuda bocalanılıyor. Her şey hızlı bir şekilde değişiyor günümüzde. Ergenler de bu değişimi kendi iç dünyalarında, kendi kimlikleri boyutunda yaşadıkları için en önemli sorunları kimliklerini uygun şekilde bulamamaları.

AİLELERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Toplumsal değişimden en çok ergenler etkileniyor

Çuhadaroğlu, ailelere ergen çocuklarıyla ilgili önemli görevler düştüğüne dikkat çekti. Ebeveynlerin ergen bireylere karşı kendi doğruları konusunda çok net olmaları gerekiyor. Ailelerin ülkede yaşanan karışıklıktan çocuklarını, tutumları ve düşünceleriyle benimsedikleri değer ve yaşam tarzıyla uzak tutmaya çalışmaları gerekiyor. Ailelerin kendi aralarında tutarlı olmaları ve çocuklarıyla iyi bir iletişimi sürdürmeleri gerekiyor. Ergen ruh sağlığı açısından en önemli şey anne, baba ve aileyle iyi iletişim. Ne olursa olsun çocuk yanlış da düşünse, yanlış bir şey de yapıyor olsa bunu anne babaya anlatabilecek rahatlığı hissedebilmesi çok önemli. Anne babaların da ergene de bu rahatlığı verecek bir ortam sağlamaları, ilişkilerini ona göre kurmaları, çocuklara karşı hoşgörülü ve anlayışlı davranabilmeleri ve yol gösterecek bir güce sahip olmaları gerekiyor. Bu zor bir misyon.

SEVDİĞİ MESLEĞİ YAPSIN

Toplumsal değişimden en çok ergenler etkileniyor

Meslek seçimi konusunda da ailelere önemli görevler düşüyor. Anne ve babanın bu konuda baskı yapması ergenin kafasını karıştırıyor. Gençlerin istedikleri ve yatkın oldukları mesleklere yönlendirilmesinin önemine işaret eden Çuhadaroğlu, içindeki güce, becerisine, yatkınlıklarına inanan ve güvenen gençlerin kendilerine uygun bir işi bulduğunda kesinlikle başarılı olacağını dile getirdi. Çöpçü bile olsa çöpçülüğü severek, özenerek, hakkıyla yapıyorsa sokak çöpçüsü olarak kalmaz da çöpçülerin başı haline gelebilir

AA

False