GeriErgen Psikolojisi ‘Kız gibi’ ifadesini kullanırken dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

‘Kız gibi’ ifadesini kullanırken dikkat!

‘Kız gibi’ ifadesini kullanırken dikkat!

Yaygın kullandığınız kelimelerin genç kızlar üzerindekilerini biliyor musunuz?

Araştırmalar genç kadınların %89'unun, yaygın kullanılan ifadelerin özellikle kızlar üzerinde zararlı olabileceğine katıldıklarını gösteriyor. Orkid’in yaptığı araştırmaya göre; kızların özgüvenlerinin en düşük olduğu dönemler, ilk adet dönemi ve ergenlik döneminin başlangıcı.

 “Kız gibi koşuyorsun” ya da “kız gibi atıyorsun” hepimizin bir noktada başarısızlıkla ilgili duyduğu veya söylediği ifadeler... Orkid, bu ifadenin olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve “kız gibi” ifadesini artık olumsuz bir tanımdan, “yapabileceğinin en iyisini yapmak” anlamına gelen bir tanıma dönüştürmek için yeni bir kampanya başlattı. Bu küresel kampanya; özellikle ergenlik dönemine girerken kızların, her şeyi #KızGibi (#LikeAGirl) yapmaktan gurur duymalarına ve kendilerine güvenmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Orkid’in sponsorluğunda Research Now'ın yürüttüğü araştırmada, ergenlik döneminin başı ve ilk adet döneminin, kızların kendilerine güvenlerinin en düşük olduğu dönemler olduğuna işaret ediyor. Kullanılan olumsuz ifadeler bu güven eksikliğini artırabiliyor. #KızGibi (#LikeAGirl) kampanyasının bir parçası olarak Orkid, ödüllü belgesel yönetmeni Lauren Greenfield ile birlikte, her yaştan insanın “Kız Gibi” ifadesine algısını gösteren sosyal bir deney yürüttü.

Kız gibi ifadesine pozitif anlamlar yüklenmeli

“Bir belgeselci olarak bu çalışmada, kızlardaki güven eksikliğine ve basmakalıp düşüncelerin olumsuz etkisine ilk elden tanık oldum. '”Kız gibi” ifadesi kötü bir anlamda kullanıldığında, karşınızdakini küçümsüyor ve güçsüzleştiriyor. Bu basit ifadenin kızlar ve kadınlar üzerinde yıllar süren, önemli bir etkisi olabileceğine ışık tutacak bir projede Orkid’le çalışmaktan gurur duyuyorum. “Kız gibi” ifadesine artık pozitif bir anlam yüklemeye yönelik bir hareketin parçası olmaktan heyecan duyuyorum.”, dedi.

Orkid’in videoya kaydedilen sosyal deneyi, özellikle genç ve yaşı daha büyük kızların, ama her yaştan insanın “kız gibi” ifadesini nasıl farklı yorumladıklarını açıkça gösteriyor. Yaşları 5 ile 13 arasındaki genç kızlar, “kız gibi” atmaları, koşmaları veya dövüşmeleri istendiğinde cesur karate tekmeleri savuruyor. Yaşı daha büyük kızlar ise olumsuz klişelere uygun davranıyor: 20 yaşındaki maraton koşucusu, “kız gibi koşması” istendiğinde, bacaklarını sağa sola savuruyor ve hafif alaycı bir şekilde saçı dağılacak diye kaygılanmış gibi yapıyor. 19 yaşında, kaslı kollara sahip başka bir kız, “kız gibi dövüşmeyi” gösterirken kollarını kanat çırpar gibi açıp kapamakla kalıyor ve 14 yaşındaki voleybol oyuncusu “kız gibi atması” istendiğinde halsizmişçesine kolunu savuruyor. Bu deney ayrıca, çok az cesaretlendirmeyle bile kızların, bir kız olmanın ne demek olduğuna dair algılarını değiştirebileceğini açıkça gösteriyor.

Orkid, 30 yılı aşkın bir süredir her yıl dünya üzerinde 17 ile 20 milyon arasında kıza ulaşan ergenlik eğitimiyle kızların güçlü ve kendinden emin olmasına olanak sağlıyor. Bu yeni kampanyayla Orkid, “Kız Gibi” ifadesinin, her kızın gücü, yeteneği, karakterini simgelemesi ve tamamen harika olduğu anlamına gelmesi için bir hareket başlatıyor. Kızların ergenlik döneminde özgüvenlerinin düşmesine dikkat çeken Orkid, toplumda kızları küçümseyen kelime veya ifadelerin yeniden düşünülmesi ve tanımlanması için bir diyalog başlatıyor. Bu olumsuz kelimelerin kızların hayatında etkilenmeye en açık oldukları dönemde özgüvenlerini ne kadar kırdığı üzerine herkesi düşünmeye ve bu ifadeleri yeniden tanımlamaya destek olmaya çağırıyor.

P&G Küresel Kadın Bakımı Başkan Yardımcısı Edgar Sandoval, “Orkid’in kızların ergenlik dönemi ve sonrasında öz güvenlerini artırmaya yardımcı olma kararlılığından,özellikle üç genç kız babası olarak, gurur duyuyorum. Yeni #KızGibi kampanyamızdan çok etkilendim; çünkü her kız yeteneklidir; biz de genç kızların yarının güçlü ve harika kadınları olmalarında onlara destek vermeyi sürdürmeliyiz” dedi.

Orkid, dünyanın her yerindeki kızları ve kadınları bu harekete katılmaya ve gururla #KızGibi yaptıkları şeyleri paylaşmaya davet ediyor. Twitleyin, fotoğraf veya video çekin, mesaj atın ve tavrınızı belli edin, dünyadaki genç kızlara, bir şeyleri #KızGibi yapmanın asla bir hakaret olmadığını, aksine güçlü, yetenekli ve tamamen harika olduğunuz anlamına geldiğini gösterin.

False